BRAVO Mali Pančevac pokazao šta je smisao ledenog izazova i donirao džeparac

Izvor: Blic, 27.Avg.2014, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRAVO Mali Pančevac pokazao šta je smisao ledenog izazova i donirao džeparac

Andrej Kaufman iz Pančeva odrekao se džeparca od 1.000 dinara, koji je uplatio kao pomoć za pronalaženje leka od amiotrofičke lateralne skleroze.

Podstaknut svakodnevnim izveštajima, snimcima i fotografijama, Andrej je želeo da se priključi globalnoj akciji po ugledu na poznate ljude iz sveta, ali i domaće zvezde i zvezdice. Kao i većina njih (bar u Srbiji), ni Andrej nije isprva shvatio suštinu „Ajs baket čelendža“, koji podrazumeva polivanje ledenom vodom, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i doniranje novca za pomoć u lečenju obolelih od ALS, bolesti nervnog sistema zbog koje dolazi do potpunog prekida prenosa signala od mozga do mišića i njihove atrofije.

Dok su mu roditelji bili na poslu, Andrej je napravio video-snimak kako obučen stoji u tuš-kabini i pre samog polivanja vodom iz lavora govori: „Ovo je moj ‘Ajs baket čelendž‘“.

Kada su videli šta je uradio, Andrejevi roditelji su bili pomalo i ljuti, ali su mu i objasnili poentu čitave akcije - da ako pored polivanja nije donirao i novac, onda to što je uradio nema smisla. Kako bi ispravio „grešku“, Andrej se s roditeljima dogovorio da se odriče ovonedeljnog džeparca od 1.000 dinara i da taj novac želi da uputi kao pomoć za pronalaženje leka od ALS.

- Bolje se osećam kad sam donirao novac i kad znam da sam nekom pomogao. Izazvao sam drugove da urade isto. Polivanje vodom ne vodi nikuda, ako se na tome završi - kaže za „Blic“ Andrej, koji je u svom videu izazvao drugove Kristinu, Kosti i Uglješu.

Globalna humanitarna akcija „Ajs baket čelenž“ traje već mesec dana i dosad je, na svetskom nivou, privukla veliki broj pripadnika džet-seta, ljude najrazličitijih profesija, glumce, pevače... Dosad je za lečenje od ALS sakupljeno oko 80 miliona dolara. U Srbiji je malo drugačije, jer onima koji su učestvovali u „Ledenom izazovu“ manjka informacija, pa su ga prihvatali ne znajući da treba i da doniraju novac.

U Srbiji trenutno od te bolesti boluje 150 ljudi, a njihovo lečenje iziskuje dosta novca. Za sve one koji bi da pomognu, broj žiro računa Udruženja obolelih od ALS Srbije je 355-1402601015-47 (Vojvođanska banka Beograd).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRAVO Mali Pančevac pokazao šta je smisao ledenog izazova

Izvor: Blic, 27.Avg.2014

Andrej Kaufman iz Pančeva odrekao se džeparca od 1.000 dinara, koji je uplatio kao pomoć za pronalaženje leka od amiotrofičke lateralne skleroze...Podstaknut svakodnevnim izveštajima, snimcima i fotografijama, Andrej je želeo da se priključi globalnoj akciji po ugledu na poznate ljude iz sveta,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.