Aznavisijus i Berenis Bežo: Druga strana rata u  Čečeniji

Izvor: Blic, 21.Avg.2014, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aznavisijus i Berenis Bežo: Druga strana rata u Čečeniji

Oskarovac Mišel Aznavisijus i njegova supruga Berenis Bežo, najbolja glumica prošlogodišnjeg Kanskog festivala, predstavili su na Sarajevo film festivalu njihov novi film “Potraga”.

Oskarovac Mišel Aznavisijus i njegova supruga Berenis Bežo, najbolja glumica prošlogodišnjeg Kanskog festivala, predstavili su na Sarajevo film festivalu njihov novi film “Potraga”.

- Ovo je drama o strahotama rata, smeštena u Čečeniju poslednje godine 20. veka. Bio sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šokiran onim što se tada desilo. Čečeni su izgubili rat i nisu imali priliku da pišu istoriju, jer tu privilegiju imaju samo pobednici, u ovom slučaju Rusi. Osetio sam potrebu da melodramatičnim, emotivnim pristupom ispričam priču o tom, ali i o svakom drugom ratu. Ponosan sam na ovaj film jer je posveta patnjama ljudske duše - kaže Mišel Aznavisijus koji je dobio Oskara za režiju za film “Artist”.

Ne spavam sa Oskarom

Mišel, da li vam se život promenio posle Oskara?

Mišel: Ni najmanje. I dalje imam ženu i četvoro dece. Oskar je tu, ali ne spavamo sa Oskarom, ne jedemo sa Oskarom... (smeh)

U Kanu su reakcije bile oprečne, film je ocenjivan i kao antiruski i izviždan je. Kako podnosite kritike?

Mišel: Ne verujem ni u šta što drugi kažu o meni. Ni u dobro, ni u loše. Na novinarskoj projekciji ruski novinar je ustao i izviždao film, ali na projekciji za publiku prijem je bio topao.

Berenis: Moji roditelji su živeli u Argentini za vreme diktature. Imala sam tri godine kada smo pobegli u Francusku. Strašno je kada ste zbog političkih i ideološkog razloga oterani iz svoje kuće. Isplakala sam se kada sam radila film “Potraga” jer sam se setila muka svojih roditelja.

Verujete li da vaši filmovi mogu promeniti svet?

Berenis: Ne razmišljam o tome može li film ili umetnost uopšte promeniti svet, ali ako promeni samo jednu osobu, cilj je postignut. Ako samo jednom čoveku pomogne…

Mišel: Borim se protiv predrasuda, protiv sulude ideje da je svaki Čečen terorista. Te 1999. godine ljudi su masakrirani, a međunarodna zajednica je ostala ravnodušna. Hteo sam da ispričam priču drugačiju od zvanične.

Jedan od glavnih likova je ruski tinejdžer koji postaje surovi ubica.

Mišel: Nisam pravio karikature od ruskih vojnika, niti ih predstavljao kao monstrume kao što to radi Holivud. Tamo su svi Rusi zlikovci i mafijaši. Naprotiv, ja sam hteo da pokažem da je i vojnik ljudsko biće. I to je tragedija svih ratova. Pokušao sam da dodam ljudskost svakoj ulozi. I moji roditelji Jevreji su mnogo propatili tokom rata. To je utkano u emociju filma “Potera”. Možda ovaj film neće ništa promeniti, ali bar će otvoriti neke teme za razgovor.

Berenis, kako je raditi sa mužem?

Berenis: Ovo nam je već treći film. Prvih nekoliko dana je izuzetno teško, ali se naviknete. Nas dvoje nismo kao Liz Tejlor i Ričard Barton, skroz smo drugačiji, ali se odlično zabavljamo. Mi smo jednostavni ljudi. Naša deca su sve vreme bila s nama dok smo snimali. To je dobra strana rada sa suprugom, jer smo na okupu umesto da budemo razdvojeni po šest meseci, koliko traje snimanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.