Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi pomoću lasera došli do fascinantnog otkrića

Zahvaljujući LiDAR tehnologiji, arheolozi sa Univerziteta u Orhusu pronašli su u Borgringu u Danskoj vikinšku tvrđavu savršeno kružnog oblika, prenosi Daily Mail.

Građevina potiče iz potiče iz perioda između 975. i 980. godine, odnosno vremena vladavine Haralda Plavozubog, danskog kralja koji se smatra prvim ujediniteljem danskog naroda.

Njen spoljašnji prečnik iznosi 144 metara, a na mjestu iskopavanja pronađene su drvene grede koje su činile glavni skelet >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << unutrašnjih zdanja.

Tvrđava u Borgringu je prvi vikinški zamak pronađen nakon 1953. godine, a istraživači vjeruju da se na teritoriji Danske krije još mnoštvo onih koji tek treba da budu pronađeni.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Arheolozi pronašli 1.000 staru vikinšku tvrđavu savršeno kružnog oblika

Izvor: Radio 021, 12.Avg.2017

Zahvaljujući "Lidar" tehnologiji, arheolozi sa Univerziteta u Orhusu pronašli su u Borgringu u Danskoj vikinšku tvrđavu savršeno kružnog oblika...Građevina potiče iz potiče iz perioda između 975. i 980. godine, odnosno vremena vladavine Haralda Plavozubog, danskog kralja koji se smatra prvim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.