Antonov: SAD odgovorne za dve trećine sukoba u svetu

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonov: SAD odgovorne za dve trećine sukoba u svetu

Mešanje Sjedinjenih Američkih Država u unutrašnje stvari država širom sveta nije donelo ni mir, ni demokratiju, izjavio je juče zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

On je u obraćanju kolegama na samitu zemalja južne i jugoistočne Azije u gradu Kolombo u Šri Lanki rekao da američki eksperiment primene dvostrukih standarda, koji se ogleda i u podršci terorista, izaziva dalju destabilizaciju u svetu.

"Razmislite malo, tokom poslednjih nekoliko decenija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su SAD inicirale dve trećine svih vojnih konflikata u svetu. Prisetite se kako se sve završilo u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu i Siriji", istakao je Antonov.

"Iskorištavajući društvene i ekonomske poteškoće, različite etničke i verske sukobe i pod izgovorom širenja demokratije, zapadni politički 'spin doktori' iznosili su populističke slogane da bi podstakli nezadovoljstvo javnosti, što je rezultovalo masovnim sukobima", rekao je ruski zvaničnik.

"Kao posledica toga, svrgavaju se vlade, šire se haos, zloupotreba moći i bezakonje, ljudi umiru, a u nekim slučajevima na vlast dolaze režimi koji odgovaraju Zapadu. Naravno, teroristi se osećaju dobro pri takvim uslovima", rekao je Antonov.

On je pozvao američke vlasti da se "odreknu dvostrukih standarda u primeni antiterorističkih mera" i da prestanu da dele teroriste na dobre i loše.

"Bez obzira koje slogane koriste teroristi, oni treba da se tretiraju kao odmetnici od zakona", rekao je zamenik ruskog ministra odbrane, navodeći da je aktuelno katastrofalno stanje u Siriji i Iraku najbolji primer posledica takvih "neuspešnih eksperimenata".

Antonov je okrivio SAD i da su "gurnule Ukrajinu u ambis" unutrašnjeg konflikta, time što su podržale "protivustavno preuzimanje vlasti".

Antonov je izrazio zabrinutost zbog osnivanja terorističkih organizacija koje služe specifičnim potrebama određenih država. Klasični primer toga je, prema njegovim rečima, pokret talibana u Avganistanu, koji je uspostavljen da bi se borio protiv snaga Sovjetskog saveza, ali je onda prerastao u terorističku mrežu Al Kaida, koja se žestoko osvetila SAD.

Zamenik ruskog ministra odbrane je ukazao da globalni trend u vidu "obojenih revolucija" predstavlja još jednu pretnju po bezbednost i stabilnost u svetu i uporedio aktuelne proteste u Hong Kongu sa protestima u Kijevu, koji su okončani haosom, masovnim ubistvima, ekonomskom krizom, podelom zemlje i, na kraju, građanskim ratom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Antonov: SAD odgovorne za dve trećine sukoba u svetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2014

Mešanje Sjedinjenih Američkih Država u unutrašnje stvari država širom sveta nije donelo ni mir, ni demokratiju, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov...On je u obraćanju kolegama na samitu zemalja južne i jugoistočne Azije u gradu Kolombo u Šri Lanki u četvrtak rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.