Analitičar: Opasno je ekonomsko vezivanje Srbije sa Rusijom

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičar: Opasno je ekonomsko vezivanje Srbije sa Rusijom

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević ocenio je večeras da je jako opasno da se Srbija vezuje za Rusiju u ekonomskom smislu.

"Rusija nam neće dati pare, a kroz aranžman sa NIS-om vidi se kako izgleda sarađivati sa Rusijom. Mi smo ekonomski vezani za Zapad i tamo smo upućeni", rekao je Lakićević na tribini u Kikindi.

Prema njegovim rečima, Rusija je u jako teškoj situaciji i sve što se dešava oko sankcija i pada cena nafte dosta pogađa rusku ekonomiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Lakićević je rekao da je očigledno i da Rusija centar svojih obaveštajnih aktivnosti na Balkanu seli iz Sofije u Beograd.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je rusko prisustvo u Srbiji danas i vojno, i obaveštajno, i medijsko, i ekonomsko, i religijsko.

"Balkan je potreban Rusiji da bi se na njemu potvrđivala kao velika sila i da bi preko Balkana destabilizovala Evropu i EU. Finansije ekstremnoj desnici u Srbiji stižu iz Rusije", kazao je Milivoj Bešlin.

Dodao je da ruski predsednik Vladimir Putin finansira ekstremnu desnicu u celoj Evropi, jer on želi razjedinjenu Evropu.

"A Balkan je uvek zgodan za izazivanje sukoba, a svaki rat na Balkanu je zapravo rat u evropskom dvorištu", kazao je Bešlin.

Dodao je da Rusija ni po kom osnovu nije društvo na koje Srbija treba da se ugleda.

"Rusija je na četvrtom mestu u svetu po broju građana koji žele da napuste svoju zemlju. Rusija prednjači i prema stepenu depresije i beznađa, što je ključni razlog smrtnosti i bolesti zavisnosti koja je neuporediva sa onom u EU i snažnoj želji većine mladih da napuste Rusiju", kazao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, Rusija je na 60. mestu u svetu po tehnološkom razvoju, na 70. mestu po korišćenju novih informatičkih tehnologija, na 130. mestu po dužini života muškaraca i na 182. mestu po dužini života žena.

Novinski pisac Teofil Pančić rekao je da se Srbija vraća u vrstu jednog bizarnog ličnog režima, koji je servilan prema Zapadu onoliko koliko mora, dok u samoj Srbiji uvodi diktaturu.

On je rekao da u Srbiji navodno vole Rusiju, a u stvari vole autokratski ruski način vladanja i žele da primene taj model i u Srbiji.

Tribinu "Ima li neke nade za nas?" organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.