AFERA ZA AFEROM Vulin dobio 1,3 milijarde evra da se zabavlja

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA ZA AFEROM Vulin dobio 1,3 milijarde evra da se zabavlja

Ministar rada Aleksandar Vulin, koga u poslednje vreme prate brojne afere u vezi s raspodelom narodnog novca, dobio je iz budžeta više para od većine ministara.

Na raspolaganju će imati čak 1,3 milijarde evra. Ogroman novac dat za „igranje“ nekome ko je samo u poslednja dva meseca imao nekoliko afera oko trošenja budžetskih para. Osnovno pitanje je ko će i da li će kontrolisati Vulina u 2015? U Ministarstvu finansija za „Blic“ tvrde da će to biti oni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Prema planu rada za 2015, Budžetska inspekcija će kontrolisati Ministarstvo rada - kažu u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo: Budžet nije usvojen

Na konkretno pitanje da li postoji jasan plan trošenja sredstava iz Ministarstva za rad nismo dobili odgovor. Umesto toga, stiglo je objašnjenje da budžet još nije usvojen i da će nam po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja biti dostupan na sajtu Ministarstva za rad po usvajanju.

Najviše prostora za marifetluke, kako je dosadašnja praksa pokazala, ima u programima za dodeljivanje novca nevladinom sektoru. A u Vulinovom budžetu je za te stavke ostavljeno prilično sredstava. Međutim, nije sporan iznos, već ministar Vulin, koji se pokazao kao dobar pronalazač rupa u zakonu, a dokazao je i da je sklon nepravednoj raspodeli novca.

Tako, na primer, u 2015. godini samo za podršku udruženjima i lokalnim zajednicama Vulin na raspolaganju ima više od 600 miliona dinara. Tu je i 44 miliona dinara za NVO koje se bave boračkim pitanjima, a čak 80 miliona dinara biće izdvojeno za, kako je to navedeno u budžetu, „očuvanje tradicije oslobodilačkih ratova“. Sve same „poslastice“ za ministra Vulina.

Podsećanja radi, u 2014. Vulin je dodelilo 1,8 miliona evra sumnjivim organizacijama socijalne zaštite koje vode partijski kadrovi, preletači, čitave porodice i rodbina.

Istovremeno je odlučio i da potroši 1,4 miliona evra na kancelarijski nameštaj i kompjutersku opremu za ustanove socijalne zaštite izbegavajući tender i sugerišući nabavljače, čime je ostavio veliki prostor za mito i korupciju.

U Državnoj revizorskoj instituciji još ne znaju ni da li će se baviti načinom trošenja novca u Ministarstvu rada u 2014. Kako je „Blicu“ rečeno u DRI, plan revizije za 2015. trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, kada će se znati da li će Vulin biti pod lupom revizora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.