Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Avg.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujadin Popović služi kaznu za genocid u Njemačkoj

Haški sud (ICTY) je objavio povjerljivu odluku donešenu krajem svibnja ove godine – o upućivanju oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Vujadina Popovića na odsluženje doživotne kazne zatvora u Njemačku, javlja dopisnik RSE.

Početkom ove godine Žalbeno vijeće je potvrdilo dugogodišnje kazne oficirima Vojske Republike Srpske osuđenim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995. godine, odbacivši gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sve relevantne žalbene osnove osuđenika u slučaju poznatom kao Popović i drugi.

Žalbeni suci su potvrdili nalaze prvostupanjskog Vijeća u vezi osuda za genocid, dodatno osudivši dio oficira VRS-a i za udruživanje zbog počinjenja genocida, ubojstvom oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a i Ljubiši Beari, načelniku sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a – potvrđene su kazne doživotnog zatvora.

Dugogodišnja presuda od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici potvrđena je i za Dragu Nikolića, sigurnosnog oficira Zvorničke brigade VRS.

Zapovjedniku Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću, ostala je također prvostupanjska zatvorska kazna od 13 godina, dok je Radivoju Miletiću, načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba, kazna smanjena tek neznatno - s 19 godina zatvora na 18.

„Raspravno vijeće je zaključilo da su snage bosanskih Srba ubile nekoliko tisuća bosanskih muslimana na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika. Pregledavši argumente strana Žalbeno vijeće zaključuje da podnositelji žalbe nisu pokazali da ni jedan razumni presuditelj o činjenicama – ne bi mogao donesti iste zaključke kao i Raspravno vijeće te u skladu s tim odbacuje njihovu argumentaciju“, naveo je tada u žalbenoj presudi predsjednik peteročlanog Žalbenog vijeća - Patrick Robinson.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Vujadin Popović služiće kaznu u Nemačkoj

Izvor: RTS, 27.Avg.2015

Haški sud je objavio poverljivu odluku donetu krajem maja ove godine – o upućivanju oficira Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića na odsluženje doživotne kazne zatvora u Nemačku. . Početkom ove godine Žalbeno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.