Tužilaštvo: Razmotrićemo presudu

Izvor: B92, 04.Apr.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Razmotrićemo presudu

Hag, Beograd, Priština -- Haško tužilaštvo detaljno će razmotriti presudu i onda odlučiti da li će uložiti žalbu na oslobađanje Ramuša Haradinaja.

Portparolka Tužilaštva Olga Kavran izjavila je da presuda ima više od 200 strana i rekla da "tim Tužilaštva prethodno mora da je prouči i proceni da li će se žaliti i na koje aspekte presude". Vojislav Koštunica smatra da Evropska unija mora da saopšti stav o ovoj presudi.

Portparolka Tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Olga Kavran rekla je da je "tužilac posebno zabrinut u vezi s problemom svedoka o kojem i sudije dosta govore u sažetku presude jer takvi problemi dovode u pitanje mogućnost Tužilaštva da izvede dokaze".

Tužilaštvo je više puta tokom suđenja ukazivalo na probleme s kojima se suočava prilikom izvođenja svedoka pred sud.

Sudsko veće je, takođe, navelo da je imalo velikih problema da sasluša svedoke i da je bilo pod snažnim utiskom da se suđenje odvija u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno, izjavila je ona.

Teškoće sa izvođenjem svedoka, prema Kavranovoj, odražava i činjenica da je 34 svedoka svedočilo uz razne mere zaštite, 18 tek kada je izdat obavezujući nalog, pošto su prethodno odbili da svedoče, a dvoje tek pošto su protiv njih podignute optužnice, nakon čega su uhapšeni i izvedeni pred Tribunal.

"Protiv jednog od svedoka koji je odbio da svedoči, u očekivanju njegovog hapšenja, još uvek je otvoren postupak zbog nepoštovanja suda", kazala je Kavranova.

"Sudije su naprosto potvrdile u svojoj presudi ono što je Tužilaštvo sve vreme govorilo, a to je da nije uspelo da izvede sve dokaze koje je želelo da izvede na ovom suđenju", rekla je ona.

Odluka najviše potresla žrtve

Odluka sudija Haškog tribunala da oslobode Ramuša Haradinaja odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima, Romima i Albancima, vlast u Beogradu najooštrije je osudila. Ta odluka Haškog suda, najviše je potresla žrtve.

Nataši Šćepanović su 1999. godine, posle ulaska međunarodnih snaga na Kosovo, pripadnici OVK ubili oca i majku.

Ona je ogorčena zbog odluke o oslobađanju Haradinaja. Nataša navodi da je tom presudom Haški tribunal pokazao da ga ne zanima mnogo otkrivanje pune istine o ratu na Kosovu

"Ja sam bila duboko pogođena i potrešena kao i svi ovi ljudi koji su doživeli sudbinu sličnu mojoj. Tužno je i teško da se naše žrtve po drugi put ubijaju, a sad se ponovo ubijaju oslobađanjem jednog zločinca koji je bio komandant operativne zone br. 4 Dukađini i odgovoran je za ubistvo, mučenje nedužnih civila, žena dece", kaže Šćepanovićeva.

Koordinator Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže za B92 da će ova presuda otežati saradnju Srbije s tim sudom, jer je već većinski deo javnost bio protiv te saradnje.

On smatra da su ovakvom odlukom Haškog suda dobili za pravo svi oni koji su se do sada protivili saradnji s Tribunalom, pa i približavanju Evropskoj uniji.

Koštunica: EU da saopšti stav

"Pošto je Haški tribunal doneo mračnu odluku da izda zvaničnu potvrdu da je Ramuš Haradinaj nevin i da nije ratni zlikovac, bilo bi neophodno da čujemo koji je sada zvaničan stav EU o ovom izrugivanju pravde", saopštio je premijer Srbije Vojislav Koštunica.

On navodi da Evropska unija već godinama Haški tribunal stavlja kao ključno merilo za nastavak saradnje sa Srbijom.

Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)

"Ako EU smatra da je i posle oslobađanja Ramuša Haradinaja Haški tribunal institucija koja je kredibilna i merodavna da uslovljava stepen saradnje Srbije sa EU, onda se to mora jasno i saopštiti", navodi u saopštenju Koštunica.

On smatra da bi EU, na taj način, preuzela odgovornost za odluku Haškog tribunala o proglašavanju nevinim Ramuša Haradinaja.

"Svaki građanin Srbije dobro zna da je ovom odlukom Haški tribunal nagradio zločin i ponizio nevine srpske žrtve koje su stradale od ruke Ramuša Haradinaja", zaključuje se u Koštuničinom saopštenju.

Vekarić: Ruganje pravdi

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je danas da je "ruganje pravdi" oslobađanje pred Haškim tribunalom jednog od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja.

"Ispostavlja se da je Haradinaj izabrao najbolji način da dođe do oslobađajuće presude tako što je na mafijaški način uklonio sve svedoke koji su mogli da ga terete za ratne zločine na Kosovu od 1998. godine nadalje", rekao je Vekarić Međunarodnom radiju Srbija.

On je istakao da je oslobađanjem Haradinaja poslata krajnje negativna poruka nacionalnim sudovima za ratne zločine i uopšte javnosti.

Batić: Haradinaj najveći zločinac

Bivši ministar pravde Vladan Batić ocenio je danas da je bivši premijer Kosova i jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj najveći ratni zločinac u Evropi posle Drugog svetskog rata.

"Njegove ruke su krvave do lakata. On nije prikrivao svoje zločine, on je lično otimao i ubijao, naređivao ubistva i otmice i morao je da odgovara po komandnoj odgovornosti", rekao je Batić na konferenciji za novinare.

Batić je precizirao da je tri godine, kao ministar pravde, prikupljao dokaze o zločinima OVK nad Srbima i nelabancima na Kosovu i naglasio da je Ministarstvo pravde Tribunalu uputilo 200.000 stranica dokumenata i dokaza o zločinima OVK na Kosovu.

Batić je naglasio da je Haradinaj naredio više od 200 ubistava, više od 200 otmica i da je lično učestvovao u više od 60 ubistava.

Batić je ocenio da presuda Haradinaju predstavlja definitivni fijasko Tribunala u Hagu, gašenje i gaženje međunarodne pravde i poraz sistema Ujedinjenih nacija, jer je haški sud osnovao Savet bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, za oslobođanje Haradinaja je odgovoran Sud, a ne Tužilaštvo Tribunala u Hagu.

Batić je napomenuo da je bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte rekla da je Haradinaj najmonstruozniji zločinac koji se našao pred krivičnim većem Haškog tribunala" i upozoravala da će biti teško sprovesti dokazni postupak zbog ubistava svedoka, pretnji i nesaradnje UNMIK-a.

Fila: Nema šanse za ukidanje presude

Advokat Toma Fila kaže kako "nema šanse" da u žalbenom postupku bude ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju.

Fila, koji je branilac nekoliko Srba optuženih u Haškom tribunalu, rekao je da je ispred tog suda, kada se izricala presuda Haradinaju, "bilo stotine Albanaca koji su došli da sačekaju 'svog heroja'", a mnogi su bili i u sudnici, kao publika.

Kandićeva: Veliki strah svedoka

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je sinoć da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pokazuje da Tužilaštvo Haškog tribunala "nije pripremilo optužnicu koja bi mogla da bude dokazana".

"Činjenica je da su svedoci u predmetu Haradinaj imali veliki strah, da postoje ozbiljne indicije da su najmanje dva svedoka izgubila život jer je trebalo da svedoče i da postoje ozbiljne indicije da Tužilaštvo nije bilo u stanju da ozbiljno pripremi predmet", rekla je Kandićeva.

Ona smatra da "državni organi Srbije nikada nisu pripremili odgovarajuću dokumentaciju i dokaze koji se tiču zločina koji su počinjeni nad Srbima".

Prema njenom mišljenju, dokazi koje je Srbija podnela Haškom tužilaštvu "nikada nisu bili toliko relevantni i validni" da su mogli da dokažu odgovornost onih koji su zapovedali Oslobodilačkom vojskom Kosova.

"Mi do dan-danas nemamo nijedan službeni dokument Srbije koji se na ozbiljan način bavi pitanjima ratnih zločina. Samo se provlači priča o tome da postoji dosije Kosovo i Metohija, koje nikad niko nije video", rekla je Kandićeva.

Podsetivši da su najviše podataka o nestalim, ubijenim i stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine prikupile nevladine organizacije, Kandićeva je istakla da odgovornost za takvu presudu Haškog tribunala "snose Tužilaštvo, UNMIK i državne institucije Srbije.

Haško tužilaštvo i UNMIK nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom, kazala je predsednica FHP.

Ona je navela da Srbija nije uložila ozbiljne napore da se prikupe svi relevantni dokazi i podaci.

"Verujem da Srbija neke dokaze nije ponudila zato što ima neke druge razloga, a to je da se i dan-danas bavi nekim istragama po Kosovu koje se ne tiču ratnih zločina nego nekih vrlo političkih pitanja", kazala je Kandićeva.

"Vršio zločine i nad Srbima i nad Albancima"

Rada Trajković (FoNet)

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju ne može da izbriše osećaj njegove krivice i zločine počinjene nad srpskim narodom na Kosovu.

"Ramuš Haradinaj je ostao čovek za kojeg se zna da je učinio zločin, ali, nažalost, za kojeg taj zločin nije mogao da se dokaže", rekla je Trajkovićeva Tanjugu, kao i da se radi o "jednom od retkih zločinaca koji je činio zločine ne samo nad Srbima, već i prema Albancima i Romima".

I u tom smislu, smatra Trajkovićeva, njegov povratak na Kosovo "učiniće nelagodnost" i jednom delu Albanaca, pa čak i među Albancima na vlasti, "jer Haradinaj ima velike političke ambicije i većinu albanskih partija doživljava kao konkurenciju".

Trajkovićeva je istakla da "sa druge strane, oni iz međunarodne zajednice koji su mu pomogli, pokazaće čime je njegovo oslobađanje bilo uslovljeno".

"Da li je ono bilo sa nečim što je bilo namera međunarodne zajednice za dodatnom destabilizacijom prilika ili će to biti u funkciji smirivanja radikalnih Albanaca", kazala je ona.

Haradinaju doček u Prištini

Više hiljada građana dočekalo je danas na prištinskom aerodromu Ramuša Haradinaja, bivšeg predsednika Vlade Kosova koji je u četvrtak oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Građani su Haradinaja dočekali uz zvuke bubnjeva, zurli, frula, dok su neki i igrali u albanskim narodnim nošnjama.

Na aerodromu su bili i komandanti Kosovskog zaštitnog korpusa, kao i vođstvo Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova.

Haradinajevi simpatizeri su došli u više desetina autobusa i na stotine automobila.

Oni su nosili stranačke zastave, albanske zastave, kao i zastave Kosova.

Na aerodromu je bilo i više desetina novinarskih ekipa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.