Tribunalu u Hagu poslata protestna nota Srbije

Izvor: RTS, 12.Feb.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunalu u Hagu poslata protestna nota Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poslao je protestnu notu Tribunalu u Hagu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije, saznaje RTS.
Premijer u noti poručuje sudu u Hagu da ta međunarodna institucija mora da poštuje Srbiju. Takođe, podvlači i dvostruke aršine koje Hag primenjuje.

Srbiji se, kako ukazuje premijer, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za šta su druge države dobile saglasnost.
Vučić u noti podseća i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog lečenja, a na koje se Tribunal oglušio.
Vučić je poručio juče Haškom tribunalu da će se razgovori Srbije i Suda u Hagu nastaviti kada svi u Tribunalu nauče da poštuju Republiku Srbiju.
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je poručio da je "život gospodina Zdravka Tolimira daleko važniji od svih zahteva Haškog tribunala".
Ranije je ministar pravde Nikola Selaković gostujući na RTS-u najavio da će Srbija poslati protestno pismo u Hag.
Selaković je naveo da Srbija ima obaveze prema svojim zakonima, ali da je glavna obaveza da vodi brigu o svojim nacionalnim interesima i da ne dozvoli da se prema njenim institucijama neko ophodi na prema suverenoj državi nedostojan način.
"Srbija to neće dozvoliti i na tome će da insistira", rekao je Selaković.
Istakao je da Srbija ostvaruje saradnju sa sudom i da o tome svedoči decenijska saradnja, ali, kako poručuje, Srbija će insistirati da se prema njoj ophode kao prema suverenoj državi i tražiće adekvatan tretman za svoje građane.
Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera, iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi lečenja na privremenu slobodu, a pre neki dan, na ročišštu povodom zahteva Tribunala za hapššenje tri člana SRS, predsedavajući veća, sudija Alfons Ori nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tribunalu u Hagu poslata protestna nota Srbije

Izvor: Večernje novosti, 12.Feb.2016

Srbija poslala protestnu notu Tribunalu u Hagu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije, saznaje RTS. Ranije je ministar pravde Nikola Selaković najavio da će Srbija poslati protestno pismo u Hag.Selaković je naveo da Srbija ima obaveze prema svojim zakonima, ali da je glavna obaveza da vodi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.