Traži se istraga: Sahranjivali Srbe kao Albance

Izvor: Svet, 01.Sep.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se istraga: Sahranjivali Srbe kao Albance

Milorad Trifunović, predsednik Udruženja nestalih i kidanapovanih Srba i nealbanaca sa Kosmeta, optužuje KFOR, OEBS, Haški Tribunal, UNMIK i Euleks da uništavaju tragove zločina i skidaju odgovornost sa bivših vođa terorističke OVK.
“Na taj način biće amnestirani i oni, jer su 1999. godine preuzeli odgovornost za bezbjednost na Kosovu i Metohiji“, upozorava Trifunović za Srnu.
Pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << se na hiljade stranica dokumentacije, Trifuinović tvrdi da je KFOR pronalazio ubijene Srbe i sahranjivao ih na različitim lokacijama daleko od mesta u kojima su posmrtni ostaci nađeni.
U velikom broju slučajeva tela su po nekoliko puta ekshumirana i sahranjivana na novim lokacijama.
“Dokumentaciju su odnosili u svoje zemlje iako su bili u obavezi da je predaju Komandi KfOR-a i vlastima Srbije. Na taj način žele skinuti odgovornost sa vojne misije NATO-a, jer je u njihovom prisustvu nestalo ili ubijeno oko 1.000 Srba”, navodi Trifunović.
Eksperti Haškog tribunala, koji su činili stručnjaci sudske medicine iz Nemačke, Finske, Francuske, Kanade, Austrije, Belgije, Švajcarske, SAD i Španije ekshumiarali su više od 4.000 tela, a identifikovali 2001, među kojima samo jedno telo Srbina?!
Na osnovu brojnih dokaza, a posebno činjenice da je pre neki dan identifikovan Srbin koji je sahranjen kao Albanac, postoji sumnja da su tela Srba sahranjivana pod imenima Albanaca s ciljem da se zauvek sklone tragovi.
Ponovna ekshumacija “Tražimo da se izvrši reekshumacija i da se na osnovu DNK analize utvrdi identitet sahranjenih posmrtnih ostataka”, naglašava Trifunović, koji nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje sve učestalije tvrdnje da su tela kidnapovanih i ubijenih Srba sahranjivana na lokacijama na kojima su Albanci podigli spomen obeležja pripadnicima OVK.
“Albanci, potpomognuti strancima, nastoje da prebace odgovornost za zločine na Kosovu isključivo na Srbe. Njihov jedini cilj jeste da se kompletira dokumentacija o odgovornosti Srba, a ne rešavanje sudbine svakog stradalog, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, navodi Trifunović.
On se nada da će budući specijalni sud za ratne zločine, koji bi trebalo da bude formiran na početku sledeće godine, prekinuti praksu uništavanja dokaza.
Trifunović tvrdi da se Euleks stavio u funkciju advokata zločinaca – vođa terorističke OVK, a sada funkcionera samoproklamovanog Kosova, predvođenih Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.
“Sve dok Srbe optužuju na osnovu svedočenja plaćenog Albanca, Euleks ne može da nosi naziv: Misija EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji”, zaključuje Trifunović.
Izvor: Vesti online
Foto: AP
Pogledaj vesti o: Hag,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.