Svjedok: Vođstvo Srpske nije planiralo ubistvo muslimana iz Srebrenice

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedok: Vođstvo Srpske nije planiralo ubistvo muslimana iz Srebrenice

HAG - Vojni vještak odbrane Mitar Kovač tvrdio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske nije planiralo masovno ubistvo muslimana iz Srebrenice u julu 1995.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kovač je odgovornost za taj zločin pripisao stranim obaveštajnim službama, paravojskama i plaćenicima, ali je potvrdio da su bili umiješani i bezbjednosni oficiri Vojske Republike Srpske, koje je Tribunal već >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << osudio zbog dešavanja u Srebrenici.

U izvještaju, koji je odbrana uvela u dokaze, general Kovač je ocijenio da je masakr u Srebrenici u julu 1995. predstavljao "medijsku zavjesu iza koje se prikrivalo etničko čišćenje i genocid nad Srbima iz Kninske krajine i zapadne Bosne, tokom operacije 'Oluja' u avgustu 1995. godine".

Na insistiranje tužioca Pitera Makloskog da kaže ko je isplanirao zločin u Srebrenici, ako nisu srpski lideri, Kovač nije konkretno odgovorio, prenose beogradski mediji.

On je sugerisao je da je iza tog zločina "vjerovatno" stajao "dio obavještajnih službi dijela međunarodne zajednice" preko "uticaja" na muslimanske i srpske lidere koji su donosili "neracionalne odluke", kakva je bila odluka Srba da uđu u Srebrenicu.

Kovač je ocijenio da general Mladić ne snosi komandnu odgovornost za ovaj zločin, koji je se "dogodio prema planu nekog drugog", a počinili su ga "plaćenici" i "paravojne formacije iz Podrinja, vjerovatno u koordinaciji sa nekim bezbjednosnim oficirima i spoljnim faktorom".

Ocjenjujući da je ovaj zločin, na kraju rata, najmanje trebao političkom i vojnom rukovodstvu Srba, Kovač je potvrdio da su u planiranje pada enklave i premještanja stanovništva bili umiješani tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i tadašnji američki predsjednik Bil Klinton.

"Oni nisu bili umiješani u planiranje zločina, nego u planiranje napuštanja Srebrenice", precizirao je vojni vještak odbrane.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen u ponedeljak, 30. novembra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

"Srebrenica 'zavesa' za skrivanje zločina nad Srbima"

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2015

Vojni veštak odbrane Mitar Kovač tvrdio je u sredu na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske nije planiralo masovno ubistvo muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine, već da su to činile strane obaveštajne službe...Tokom unakrsnog ispitivanja,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.