Selaković: Hag bahat, ulažemo protest

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Hag bahat, ulažemo protest

Beograd -- Ministar pravde Nikola Selaković kaže da će Srbija uputiti protestnu notu Haškom tribunalu i da će nastaviti saradnju, "ali u skladu sa državnim interesima".

Protestna nota će biti uručena zbog ponašanja pretresnog veća prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje radikala.

"Tribunal se prema predstavniku Srbije ponašao bahato i osiono i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal. Srbiji su na takav način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapušili usta", rekao je Selaković.

Ministar je na konferenciji za novinare i poručio da će Srbija nastaviti saradnju s Hagom, ali u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

"Nećemo ćutati i pognuti glavu, to je pitanje samopoštovanja. Takve stvari ova vlada ne može da trpi", rekao je Selaković novinarima u Vladi Srbije.

On je novinarima pokazao odluku Vlade od 8. oktobra 2015. kojom se traži da se zbog lošeg zdravstvenog stanja Zdravko Tolimir privremeno pusti na slobodu.

"Nije se čuo glas Srbije i čovek je umro. Vlada Srbije insistira da se njen glas čuje", poručio je Selaković.

Ministar je upitao da li je to isti onaj Tribunal koji je vratio u Srbiju predsednika SRS-a Vojislava Šešelja zbog teškog zdravstvenog stanja a da mu sada taj isti razlog vise nije dovoljan.

On je naveo i da Srbija nije dobila odgovor na Obradovićevo pitanje zašto Tribunal nije tako postupao i sa drugim zemljama.

Prema Selakovićevim rečima, Srbija sarađuje sa Tribunalom ali joj je pođednako važan život svakog njenog građanina.

"Sve što je vlada i njeni ministarstvo radilo, radilo je redovno obaveštavajući tribunal u tajnoj prepisci o kojoj ne mogu da pričam", dodao je Selaković.

Ranije danas, Haški tribunal je pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Raspravno veće konstatovalo je da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" zbog "izostanka napora" srpskih vlasti i "propusta da sarađuju" sa Tribunalom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.