ŠEŠELJU ROK 3 DANA: Iz Haga mi dolaze u četvrtak, tad ću da im kažem

Izvor: Kurir, 28.Apr.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEŠELJU ROK 3 DANA: Iz Haga mi dolaze u četvrtak, tad ću da im kažem

Žalbeno veće Haškog tribunala pozvalo ga je da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag

BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da će se u četvrtak izjasniti o pozivu Žalbenog veća Haškog tribunala.

"U četvrtak će mi doći službenik Tribunala, a tekst ću dati novinarima na konferenciji za štampu u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u 12 sati", rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde u Beogradu, gde je došao da prati proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića.

Žalbeno veće Haškog tribunala pozvalo je Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag. U pozivu, koji je donet u sredu, navodi se da Šešelj može da odgovori na zahtev tužilaštva "ako želi". Rok od tri dana počinje da teče od trenutka kada lider radikala primi ovaj poziv Žalbenog veća Haškog tribunala, navodi se u dokumentu veća.

Žalbeno veće je 30. marta Pretresnom veću naložilo da hitno opozove odluku od 6. novembra 2014. godine o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu. Pretresno veće još nije postupilo po nalogu Žalbenog veća, već je 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju. Međutim, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Haško tužilaštvo je potom 14. aprila Žalbenom veću potom uputilo zahtev da naloži Pretresnom veću da Šešelju hitno naloži da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, a Šešelju je sada pružena mogućnost da se o tom zahtevu izjasni. Lider SRS se 12. novembra 2014, posle skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao. Posle suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi.

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra 2014. odluku da bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.