REAGOVANJA NA OSLOBAĐANJE HARADINAJA Ovo je poruka suda teroristima da neće odgovarati

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REAGOVANJA NA OSLOBAĐANJE HARADINAJA Ovo je poruka suda teroristima da neće odgovarati

Svi političari u Srbiji osudli su danas odluku francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji.

Lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović izjavio je da Srbi na Kosmetu nisu imali iluzije da će bivši lider terorističke OVK Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji i naglasio da je odluka o oslobađanju koju je donio Apelacioni sud u Kolmaru samo potvrdila nepovjerenje koje Srbi sa Kosova i Metohije imaju u međunarodnu pravdu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Videli smo Haški tribunal kako deluje i zaključili da je to još jedna politička organizacija koja ima plašt pravde, ali da zapravo ne sudi po zakonu, već po nekakvim političkim instrukcijama koje su očigledno dolazile sve ove godine. Nemamo mi mnogo ambicija. Mi smo najveći skeptici da postoji međunarodna pravda - naglasio je Ivanović.

On je naveo da lično ima mnogo razloga da vjeruje da međunarodna pravda ne postoji.

- Nemam ama baš nikakve veze sa zločinima koji mi se stavljaju na teret, a za njega evidentno postoje dokazi da je bio umešan. Kolika je Haradinajeva umešanost i koliki je stepen njegove krivice to utvrđuje samo sud. Međutim, od početka nisam imao iluziju da li će biti izručen Srbiji ili neće - rekao je Ivanović za Tanjug.

Prema njegovim riječima, postojali su ozbiljne političke inicijative i pritisci da do izručenja Ramuša Haradinaja, koji je u Srbiji optužen za ratne zločine na Kosmetu ne dođe.

Drecun: Ohrabrenje za ekstremiste

Predsednik skupšinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

- Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka - rekao je Drecun Tanjugu.

On kaže da se Francuska na ovaj način svrstala u red onih država koje diskriminišu žrtve kada su u pitanju sukobi na KiM i onih koji selektivno prilaze kažnjavanju počinilaca najtežih ratnih zločina.

- Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima - naveo je Drecun.

Njega, kako je naveo, posebno zabrinjava apsolutna nespremnost svih Albanaca, i na KiM i u Albaniji, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila i da ih osude.

- Oni Haradinaja slave kao heroja i time šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli na Kosmetu i time se zatvara put ka izgradnji jednog stabilnog procesa pomirenja Srba i Albanaca - smtra Drecun.

On je dodao da mu se čini da je cela priča oko Haradinaja "dobro smišljena politička igra između onih koji su bili na čelu terorističke OVK, a prevashodno Tačija i Haradinaja".

Napominjući da je upozoravao da postoji opasnost od ovakvog scenarija, Drecun smatra da će Haradinaj sada biti neka vrsta nacionalnog heroja.

Šešelj: Ovo je upozorenje Beogradu

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj poručio je da je oslobađanje Ramuša Haradinaja u Francuskoj jedno od posljednjih upozorenja vlastima u Beogradu da treba da preispitaju svoju politiku učlanjivanja u EU jer Srbija tamo, kako je rekao, nema prijatelje, niti iskrene saradnike.

- Treba reći Evropi da, ako hoće, možemo da sarađujemo na ravnopravnim osnovama, ali u EU ne treba da se učlanjujemo jer nemamo šta tamo da tražimo - rekao je lider SRS.

Šešelj je istakao da su srpski radikali od početka znali da je smisao hapšenja Haradinaja bilo poigravanje sa Beogradom sa jedne strane, a sa druge strane nastojanje da Haradinaj među kosovskim Albancima dobije što veću popularnost pred predstojeće izbore, prenose beogradski mediji.

Palma: Haradinaj je zločinac

Današnja odluka suda u Francuskoj je još jedna u nizu političkih, a ne pravnih odluka, kao što je bio slučaj i u Haškom tribunalu, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, povodom oslobađajuće odluke lidera Alijanse za budućnost Kosova.

- Više nema sumnje da međunarodni sudovi postoje samo za Srbe, a posebno Haški tribunal, koji je sudio samo onima koji su branili Srbe i branili svoju zemlju, a oslobađali zločince poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Ante Gotovine - rekao je Marković.

On je rekao da nije slučajno što Albanci na jugu Srbije i njihov vođa, Jonuz Musliju, kažu da im je predsednik Edi Rama, a ne Aleksandar Vučić. Musliju je dobio zeleno svetlo od međunarodnme zajednice za to što je izgovorio sa napisanim tekstom, objasnio je Marković i upitao, kako bi se Francuzi osećali da neko kod njih kaže da mu predsednik nije Oland nego predsednik neke druge države.

- Ramuš je komandovao za vreme terorističkih akcija OVK operativnom zonom "Metohija", gde su se dešavali najstrašniji zločini nad Srbima, Romima i Albancima. Ramuš Haradinaj je komandovao masakrom u Radonjićkom jezeru i kidnapovanjima i ubistvima. Mnoga ubistva je i sam priznao u svojoj knjizi - rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

On podseća da još jedno puštanje na slobodu zločinca Ramuša Haradinaja nam govori šta možemo očekivati od Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK.

- I tu ćemo dobiti političke odluke i biće osuđeno nekoliko portira, a nijedan albanski zločinac koji je komandovao teorističkim akcijama - rekao je Marković i pozvao međunarodnu zajednicu da se vrati pravdi.

SNP:Odluka suda poruka teroristima da neće odgovarati

Srpska narodna partija ocenjuje da odluka suda u Kolmaru da ne isporuči Ramuša Haradinaja Srbiji predstavlja poruku svim teroristima na KiM da slobodno mogu da progone i ubijaju Srbe, jer za to nikada neće odgovarati.

SNP očekuje da Vlada Srbije uputi najoštriji protest francuskoj Vladi i da zaustavi dalji proces evropskih integracija.

"Ovakav stav francuskih vlasti predstavlja duboko nepoštovanje Srbije i njenih institucija, ali i nepoštovanje svih srpskih žrtava teroriste Ramuša Haradinaja", poručuju u toj stranci.

SNP je najoštrije osudila odluku suda u Kolmaru ističući da ta odluka predstavlja podstrek daljem ugrožavanju bezbednosti Srba u južnoj pokrajini.

I pored brojnih materijalnih dokaza da je Ramuš Haradinaj naređivao i lično izvršavao najteže zločine protiv srpskih civila, sud u Kolmaru doneo je odluku da Haradinaja ne isporuči Srbiji, konstatuje SNP.

Popov: Francuska "delegirala" slučaj Sudu za OVK

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je odluka suda u Kolmaru o neizručenju Ramuša Haradinaja Srbiji politička i da Francuska nije htela da ulazi u odnose između Srbije i Kosova, te je slučaj praktično "delegirala" Sudu za OVK.

Popov je u izjavi Tanjugu rekao da ne smatra da bi ta odluka mogla da utiče na izglede da se Haradinaju ne sudi pred specijalnim sudom za OVK, te dodaje da je francuski sud time što nije obrazložio odluku zapravo pokazao da ne želi da ulazi u detalje.

Haradinaj je, dodaje, sigurno jedan od onih koji bi se mogli naći pred sudom za OVK.

Francuska, kaže, očigledno, nije želela da preuzima teret na svoja leđa, jer je, kao i većina zemalja EU, priznala Kosovo, ali i zbog toga što je formiran sud za OVK, kojem to pitanje može da bude "delegirano".

- U takvoj situaciji nisu želeli da oni budu ti koji će jednog od ključnih političkih aktera na kosovskoj sceni da izruče Srbiji, jer bi to onda izazvalo daleko veće sporove - rekao je Popov.

Popov kaže da je za njega daleko problematičnija odluka Haškog tribunala i ponašanje tužiteljke Karle del Ponte, koja je dozvoljavala Haradinaju da se brani sa slobode, politički deluje i utiče na svedoke, što je, dodaje, značajno uticalo i na oslobađajuću odluku.

Kad je reč o odnosima Beograda i Prištine i eventualnom uticaju na pregovore, Popov misli da je neizručenje Haradinaja "samo jedna epizoda u priči koja će potrajati možda nedelju dana" i tokom koje će biti razmenjene oštre reči između Beograda i Prištine.

Ističe da su pregovori u ozbiljnoj krizi pre svega zbog toga što nije formirana Zajednica srpskih opština, te da je suština u tome što ne postoji politička volja u Prištini da se neke stvari urade.

Popov ne misli ni da će neizručenje Haradinaja značajnije uticati na zaoštravanje odnosa Beograda i Prištine, niti da će imati šire implikacije na region.

Jedino, navodi, može pokrenuti priču o univerzalnoj jurisdikciji, koju Hrvatska osporava Srbiji kad je reč o ratnim zločinima.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na КiM: Pogodila nas je odluka suda

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji saopštilo je da je pogođeno odlukom suda u Kolmaru i ocenilo da je taj sud oslobađajući danas nekadašnjeg lidera OVK Ramuša Haradinaja uradio isto što je ranije uradio Apelacioni sud u Beogradu koji je oslobodio pripadnike "Gnjilanske grupe".

"Zašto nas je pogodila odluka francuskog suda? Pa oni su samo uzeli 'model oslobađanja' Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio albanske zločince, pripadnike 'Gnjilanske grupe' i ako su u višem sudu osuđeni na 120 godina, zbog monstruoznih zločina i silovanja Srpkinja", navedeno je u saopštenju povodom oslobađajuće presude Haradinaju.

Dodaje se i da sada, kao ni tada, "niko neće organizovati demonstracije i stati uz porodice kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Кosovu i Metohiji, koje se same bore za istinu i pravdu za svoje žrtve i sami se bore da sačuvaju ono što im je sveto - Srpski zid plača ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Kandić: Srbija ponovo kompromitovana

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je odluka francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaju očekivana i da je Srbija dokaze protiv jednog od bivših komandanata OVK trebalo da dostavi Specijalnom sudu za ratne zločine OVK na Kosovu.

Nataša Kandić je rekla da je odluka suda u Kolmaru očekivana ako se imaju u vidu i postupanja pravosudnih instanci u vezi zahteva Srbije za izručenje Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

- Ovako je Srbija ponovo kompromitovana. Politici koja se zasniva na vrednostima koji ne mogu da dovedu do poštovanja ljudskih prava niti boljih odnosa u regionu, niti da doprinosu poverenju, neko mora da kaže da prestane - rekla je ona.

Antonijević: Dokaze sad predati Sudu za OVK

Direktor Komiteta za ljudska prava Milan Antonijević smatra da oslobađanje Ramuša Haradinaja nije iznenađujuća odluka, i očekuje da se dokazi koji su predati Francuskom sudu sada predaju specijalnom tužiocu za zločine OVK na Kosovu i Metohiji.

- Verujem da će to biti put Srbije da na taj način dođemo do istine i same presude - rekao je Antonijević.

Antonijević polaže nadu da srpsko tužilaštvo za ratne zločine radi na tome da kontaktira sa Specijalnim sudom za zločine OVK, ako to već nije uradilo, "jer je to jedan od načina na koji bi se ovo pitanje moglo naći i pred nekim međunarodnim tribunalom".

On ističe da bi jedan od argumenata francuskog suda mogao biti to što Srbija nije izabrala specijalnog tužioca za ratne zločine.

Komentarišući odluku Suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, Antonijević je rekao da bi izbor tužioca za ratne zločine pokazao da sudjenje Haradinaju u Srbiji može teći bez poteškoća.

- Na taj način bi se pokazalo da bi samo suđenje Ramušu Haradinaju u Srbiji moglo biti bez opstrukcija, tako da verujem da je ta činjenica doprinela da se ima ovakav ishod - istakao je.

Treba napomenuti i sve što se dešavalo pred Haškim tribunalom, kaže Antonijević, gde Tribunal, prema njegovoj oceni nije došao do presude koja bi utvrdila zločine, već je zbog mnogo propusta u zaštiti svedoka došlo do toga da presuda bude oslobađajuća.

Joksimović: Haradinaju i dalje možže da sudi sud na Kosovu

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da posle odluke suda u Francuskoj još postoji mogućnost da Ramušu Haradinaju sudi Specijalni sud na Kosovu, odnosno instanca koja može biti veoma relavantna za sve ono što se na Kosovu dešavalo u periodima krize i konflikata.

Ona je navela da "nas svaka odluka koja ima veze sa prošlošću vraća u bolne trenutke i izaziva određenu vrstu podizanja tenzija, ali ističe da je u ovakvim trenucima uvek važno okrenuti se budućnosti".

Joksimović je podvukla da je za Beograd i Prištinu od ključne važnosti da se dijalog nastavi, te da normalizacija odnosa ostane prioritet i da se nastave koraci ka evropskim intregracijama.

Kada je reč o evropskim integracijama, Joksimović je dodala da je u ovom trentuku “lopta u prištinskom dvorištu” s obzirom na zahteve da se oformi ZSO što je, kaže, jedan od preduslova izmedju ostalog i za viznu liberalizaciju Prištine sa EU.

Odluka suda u Francuskoj je za potpredsednika Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića je kontinuitet presuda koje smo imali prilike da vidimo i kada su u pitanju državljani pojedinih država našeg regiona koji su takođe bili na optužnicama Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Ta odluka suda u Francuskoj, kaže Đukanović, suštinski ne bi trebalo dugoročno da utiče na odnose na Zapadnom Balkanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.