RASPRAVA U HAGU: Saša Obradović od Tribunala traži radikale

Izvor: Kurir, 10.Feb.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASPRAVA U HAGU: Saša Obradović od Tribunala traži radikale

HAG - Saša Obradović, pravni zastupnik srpske vlade u slučaju Vojislava Šešelja, na sudskoj raspravi u Haškom tribunalu povodom zahteva tog suda da Beograd uhapsi i izruči predstavnike SRS Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, tražiće u ime Srbije da se radikalima sudi pred domaćim sudom.

Ovo je treća rasprava o slučaju troje radikala, s tim što su prva dva saslušanja održana u tajnosti, a i prethodna dva puta, Srbiju je predstavljao Obradović. Rasprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bi trebalo da bude javna, ali je moguće da će delovi biti zatvoreni za javnost.

Inače, Radeta je  nedavno rekla da dobrovoljno nikad ne bi otišla u Hag, a ako bi se postupak protiv nje ipak vodio u Srbiji, "što bi bilo kršenje Ustava", učestvovala bi u njemu i dokazala nevinost po svim optužbama za koje je terete iz Tribunala.

Tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje tog suda, jer su "pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dvojicu svedoka" tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Podsetimo, Srbija je Tribunalu 2. februara poslala prvi izveštaj o tome šta čini da bi izručila troje radikala, u kome se navodi da srpske vlasti i dalje čekaju odgovor predsednika Tribunala Karmela Ađijusa na pismo koje su mu poslale još 7. decembra, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji.

Zbog toga što je Srbija u obavezi da "spovede hapšenje bez daljeg odlaganja", da to što su srpske vlasti poslale pismo predsedniku Tribunala "ne znači da su pravne obaveze Srbije suspendovane", i zbog toga što je neprihvatljivo ignorisanje zahteva za hapšenjem radikala, sudsko veće Tribunala zaduženo za ovaj slučaj zakazalo je za danas raspravu o "naporima" da se Radeta, Ostojić i Jojić izruče u Hag.

Takođe, 13. januara iz Haga je zatraženo da vlasti u Beogradu svakog prvog u mesecu šalju izveštaj o naporima da izruče Radetu, Jojića i Ostojića. Šešelj je skoro izjavio da vlast u Srbiji nema pravo da na silu isporuči njegove saradnike u Hag, "jer za to ne postoji nijedan pravni osnov" i dodao da se oni neće dobrovoljno predati Tribunalu.

(Danas)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.