Haški tribunal odbio Mladićev zahtev za obustavu postupka

Izvor: Telegraf.rs, 22.Sep.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal odbio Mladićev zahtev za obustavu postupka

Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je danas kao neutemeljen zahtev odbrane generala Ratka Mladića za obustavu postupka zbog navodne "sistematske pristrasnosti" tog suda na štetu optuženog.

U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Alfons Ori, veće navodi da "odbrana nije dokazala da je prekršeno pravo optuženog na pravično suđenje", prenosi Klix.ba pozivajući se na BIRN.

- Stoga, nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << osnova da se naloži obustava postupka ili da se proces proglasi ništavnim - zaključilo je veće.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićeva odbrana je krajem jula zatražila da postupak bude privremeno obustavljen ili da proces bude proglašen ništavnim zbog "sistematske pristrasnosti" Tribunala na štetu optuženog.

Odbrana je taj zahtev utemeljila na tvrdnjama da su pristrasni predsedavajući sudija Ori i član veća Kristof Flige zbog ranijih osuđujućih presuda koje su izrekli Mladićevim podređenima.

Foto: Profimedia/AFP

Za sudije Karmel Adijus i Teodor Meron, koji su i predsednici Tribunala i Mehanizma koji ga nasleđuje, Mladićeva odbrana je tvrdila da su pristrasni zbog izjava koje su davali pre i posle njegovog hapšenja, kao i osuđujućih presuda Mladićevim saradnicima u čijem su donošenju učestvovali kao članovi Žalbenog veća.

Sve sudije su time, po mišljenju odbrane, Mladića unapred "proglasile krivim".

Kao dokaz za “sistemsku pristrasnost” Tribunala, Mladićevi advokati naveli su i to što su pravni saradnici sudija već učestvovali u sačinjavanju presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžicu, osuđenom za zločine koji se i Mladiću stavljaju na teret, ističe BIRN.

Foto: Profimedia/Corbis

Odbijajući taj zahtev, Raspravno veće je ustanovilo da je "odbrana propustila da dovoljno konkretno objasni kako je ta navodna pristrasnost uticala na pravo optuženog na pravično suđenje".

Predsednik Tribunala Ađijus ranije je već odbio zahtev Mladićevih zastupnika za izuzeće sudija, kao i da su bespredmetne tvrdnje da su sudije Žalbenog veća, koje nije ni određeno jer nije ni počeo taj postupak, pristrasne.

Foto: Profimedia/AFP

Raspravno veće danas je podsetilo i da je, početkom jula, naglasilo da je uloga sudijskih pravnih saradnika isključivo da pružaju pomoć sudijama, a da "donošenje odluka ostaje potpuno u nadležnosti sudija".

Posle današnje odluke sudija, do kraja procesa Mladiću ostaje da tužioci i odbrana do 25. oktobra ulože završne pisane podneske, te da od 5. do 15. decembra održe završne reči.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.