Haški tribunal: Prvostepena PRESUDA Mladiću do 30. novembra

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2017, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal: Prvostepena PRESUDA Mladiću do 30. novembra

Do kraja godine Tribunal okončava svoj rad

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus najavio je da će taj sud prvostepenu presudu nekadašnjem vojnom lideru bosanskih Srba Ratku Mladiću izreći do 30. novembra, kao što je i predviđeno strategijom o okončanju rada Tribunala do kraja ove godine.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce od 1992. do 1995. godine.

Sudija Ađijus je, kako je danas saopšteno iz Haga, presudu Mladiću najavio u Njujorku, tokom prvog susreta sa novim generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Predsednik Tribunala je "potvrdio da je taj sud na putu da okonča svoj posao do kraja 2017. godine i da će presude u poslednjim predmetima protiv Mladića i (ratnog lidera bosanskih Hrvata Jadranka) Prlića biti izrečene do 30. novembra", piše u saopštenju o susretu Ađijusa i Guteresa.

Na tu prvostepenu presudu, kada bude izrečena, general Mladić ima pravo da uloži žalbu, koju će, posle zatvaranja Tribunala, razmotriti sudski Mehanizam, pravni naslednik Tribunala.

Jadranku Prliću i petorici bosanskih Hrvata, Tribunal će do 30. novembra izreći pravosnažne presude za zločine nad Muslimanima od 1993. do 1994. godinr.

Prlića i saoptužene Tribunal je 2013. godine nepravosnažno osudio na dugogodišnje zatvorske kazne, a oni su na tu presudu uložili žalbe koje trenutno razmatra apelaciono veće suda u Hagu.

Tokom jučerašnjeg susreta, predsednik Ađijus pozvao je Guteresa na svečanost zatvaranja Tribunala, zakazanu za 19. decembar u Hagu.

Generalni sekretar UN zahvalio je sudiji Ađijusu za "izvanredan rad i efikasnost Tribunala, rekavši da je taj sud važan instrument ne samo za postizanje pravde, nego i za odvraćanje, mir i zaštitu ljudskih prava".
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.