Haški optuženik tuži Hrvatsku

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški optuženik tuži Hrvatsku

Bivši haški optuženik, hrvatski general Rahim Ademi tužio je Hrvatsku zbog toga što je sedam meseci proveo u zatvoru tribunala u Hagu.

On je bio optužen za komandnu odgovornost u operaciji Medački džep, koju su izvršile hrvatske oružane snage protiv vojske Republike Srpske Krajine kod Gospića.

Pored Ademija pred Haškim tribunalom se zbog istih optužbi našao i general Mirko Norac, koji je osuđen na sedam godina, dok je Ademi posle hapšenja 2001. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oslobođen 2002.

“General Ademi je boravio u pritvoru jer je država u Hag selektivno slala dokumente koji su upućivali na to da je on izdavao komande u akciji Medački džep, iako nije bilo tako. Država u Hag nikad nije dostavila ratni dnevnik 9. gardijske brigade, a i ostali dokumenti koje je prikupljala odbrana, a koji su išli u prilog Demiju, nikada nisu stigli u Hag“, navela je Ademijeva advokatica Jadranka Sloković, a prenosi Jutarnji list.

Ademijev predmet je Haški tribunal prepustio Republici Hrvatskoj, a oslobođen je nakon što je ustanovljeno da je akcijom komandovao admiram Davorin Domazet Lošo, koji je izdavao naređenja Mirku Norcu.

U akciji Medački džep potpuno su uništena četiri srpska sela pored Gospića, Medak, Počitelj, Čitluk i Divoselo, a ukupno je ubijeno 88 Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.