Hag sproveo istragu: Tolimir umro prirodnom smrću

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag sproveo istragu: Tolimir umro prirodnom smrću

General Zdravko Tolimir umro je prirodnom smrću u pritvoru Haškog tribunala, pokazala je istraga koju su sprovele vlasti Holandije, saopštio je Tribunal. Tolimir je deveti Srbin koji je umro u haškom zatvoru.

U saopštenju se navodi da su holandske vlasti obavile obdukciju i da su zaključile da je Tolimirova smrt posledica prirodnih uzroka.

Istragu o Tolimirovoj smrti je, pored holandskih vlasti, otvorio i predsednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Mehanizam je pravni naslednik Tribunala. U ime Mehanizma, istragu će voditi danski sudija Van Junsen, bivši predsednik Međunarodnog tribunala za zločine u Ruandi.

General Tolimir preminuo je 8. februara u svojoj ćeliji u sudskom pritvoru, u 69. godini života. Tribunal ga je pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u leto 1995.

U pritvoru Tribunala, Tolimir je čekao da bude upućen na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja s kojim sud o tome ima poseban ugovor.

Tribunal je, posle prvostepenog suđenja, generala Tolimira, u decembru 2012, nepravosnažno proglasio krivim za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Odbacujući veći deo Tolimirove žalbe, tu presudu potvrdilo je u aprilu prošle godine apelaciono veće suda, čime je presuda postala pravosnažna.

General Tolimir je, tokom rata u BiH, 1992 -95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika.

Prema pravosnažnoj presudi, Tolimir je dao “značajan doprinos” u sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata čiji su ciljevi bili ubistvo svih vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir je, tokom izricanja presude, preko kravate nosio veliki drveni krst, obešen oko vrata. Tokom suđenja, na početku svakog zasedanja, Tolimir bi glasno poželeo da ishod bude u skladu sa božjom voljom.

* U Hagu preminuo general Zdravko Tolimir

* Smrt pred telefonskom govornicom

* Evo šta je Vučić poručio Hagu

* Britanski novinar tvrdi: Putin je izdao Ratka Mladića?
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.