Hag: Nebojša Pavković služi kaznu u Finskoj

Izvor: Akter, 26.Avg.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Nebojša Pavković služi kaznu u Finskoj

Bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, kojem je u januaru pred Haškim tribunalom potvrđena prvostepena presuda od 22 godine zatvora, prebačen je u Finsku na izdržavanje kazne, objavio je danas Tribunal

Odluku da će Pavković služiti kaznu u Finskoj doneo je 13. marta predsednik Tribunala Teodor Meron, koji je naložio da informacija bude dostupna javnosti po premeštaju Pavkovića u tu zemlju.

U obrazloženju se navodi da je Finska >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << izrazila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji.

Meron je u martu pozvao nadležnu službu Haškog tribunala da uputi zvaničan zahtev vladi Finske o izdržavanju kazne Nebojše Pavkovića da bi se organizovao njegov transfer u tu zemlju, do kada je Pavković bio u pritvoru Tribunala.

U odluci se podseća da je sporazum Haškog tribunala i Finske o izdržavanju kazni haških osuđenika u toj zemlji stupio na snagu 7. maja 1997. godine.

Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je 23. januara pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine. Prvostepene kazne smanjene su svima osim Pavkoviću.

Pravila Tribunala predviđaju da osuđeni mogu da zatraže prevremeno puštanje iz zatvora kada budu odslužili dve trećine kazne.

Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. godine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.