Hag: Karadžić zatražio privremeno puštanje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Apr.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Karadžić zatražio privremeno puštanje

Ratni predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić uputio je zahtjev novoformiranom Žalbenom vijeću Međunarodnog mehanizma za međunarodne sudove (MICT) za privremenim puštanjem na slobodu iz haškog pritvora.

Karadžić je zatražio da se kopirani zahtjev dostavi nizozemskim vlastima, ali i onima u Republici Srpskoj gdje želi otići na privremenu slobodu do okončanja žalbenog procesa na prvostupanjsku presudu od 40 godina zatvora.

U zahtjevu se Karadžić obvezao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << poštivati pravila privremenog puštanja Međunarodnog suda UN-a, "poput pojavljivanja u Hagu kad god se od njega zatraži, kao i da neće dovoditi u opasnost bilo koju žrtvu, svjedoka ili druge osobe".

Podsjetimo, nakon što je prvostupanjski osuđen prošli mjesec, Karadžić je dobio 90 dana za pripremu najave žalbe, što je tri puta više od predviđenog vremena.

Sudac Theodor Meron, koji je inače potvrđen i kao predsjedavajući Žalbenog vijeća u žalbenom slučaju Karadžić, u odluci je naložio da se najava žalbe na prvostupanjsku presudu podnese ne kasnije od srijede, 22. lipnja ove godine.

Karadžić je podsjetimo, uhićen tek 2008. godine nakon niza godina skrivanja od haških optužbi za progone, genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995). Činjenica da je bio u bijegu uzeti će mu se kao otegotna okolnost u vezi zahtjeva.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.