Izvor: Nezavisne Novine, 24.Mar.2016, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Karadžić odgovoran za opsadu Sarajeva, Armija RBiH gađala svoje teritorije (UŽIVO)

HAG - U sudnici haškog tribunala počelo je izricanje presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijeće danas prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji se tereti za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Objavi presude, kako je najavljeno iz Haškog tribunala, prisustvuje i više od 100 predstavnika akademske zajednice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva, a sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je u potpunosti popunjen.

15.03 Zaključak je da optuženi ne samo da je imao namjeru da se zatoče pripadnici Ujedinjenih naroda već da se njima i prijeti kako bi se postigao cilj da NATO zaustavi napade.

14:55 Kvon je sada počeo čitati presudu o zarobljavanju osoblja Ujedinjenih nacija.

14:55 Karadžić snosi odgovornost za ubistvo i protivpravno širenje terora nad civilima u Sarajevu.

14.59 Vijeće je konstatovalo da je namjera Sarajevsko-romanijskog korupsa bila da gađaju civile i korsite neselektivnu i pretjeranu vatru.

14. 55 Svi civili koji su u to vrijeme živjeli u gradu pretrpjeli su silni strah, velike muke i nikad nisu znali kada će se naći na meti Sarajevsko-romanijskog korpusa. Optuženi je iznosio argumente da su muslimani gađali svoje civile kako bi izazvali intervenciju međunarodne zajednice, međutim Vijeće je odbacilo takve tvrdnje optuženog.

14.51 Civili u Sarajevu su ubijani dok su išli po vodu, pucano je po djeci, navodi Vijeće.

14.50 U zaključku vezano za opštine, optuženi snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje, zaključilo je Vijeće.

14.49- Svjetski mediji izvještavaju da je počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću.

LIVE: Yugoslavia tribunal delivers Radovan #Karadzic #verdict https://t.co/YJnpXXPPtk pic.twitter.com/M9BcUrLPEs

14.47 Vijeće konstatuje da je, s obzirom na prirodu zajedničkog zla, bilo predvidivo da bi srpske snage mogle počiniti kkrivična djela sa elementima nasilja protiv nesrba tokom i nakon preuzimanja vlasti u opštinama i prisilnog premještanja nesrba. Dokazi pokazuju da je on bio savršeno svjestan atmosfere zastrašivanja u kojoj su nesrbi bili primorani da odu. Takođe da je bio svjestan masovnog protjerivanja hiljada civila. Štaviše, znao je da vlada atmosfera nekažnjivosti za zločine protiv nersba, rečeno je.

14.46 Optuženi je bio centralna figura u širenju propagande protiv muslimana i Hrvata kojom su oni identifikovani kao istorijski neprijatelji Srba. Igrao je na kartu takve istorijske perspektive, a njegova retorika je korištena kako bi se izazvali strah i mržnja te pogoršavale međunacionalne napetosti u BiH, rečeno je na izricanju presude.

14.44 Optuženi je konstantno predstavnicima međunarodnih organizacija i medijima davao takve informacije da ih dovede u zabludu o počinjenim zločinima. Optuženi i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata ne samo da su bili obaviješteni o nasilnom oduzimanju gradova nego su takođe znali da je to dovodilo do masovnih demografskih promjena kao i do etničke homogenizacije, što su oni podržavali, rečeno je u haškoj sudnici.

14. 36 Sudija je naveo da Vijeće nije zaključilo da je postojala genocidna namjera po prvoj tački optužnice, koja se odnosi za genocid u sedam bosanskih opština, kod optuženog, ostalih u udruženom zločinačkom poduhvatu, niti kod fizičkih počinilaca zločina.

14.34 Vijeće konstatuje da muslimani i Hrvati jesu držani u strašnim okolnostima. Nije se uvjerilo da dokazi pokazuju da su ti uslovi bili izračunati da dovedu do fizičkog istrebljenja muslimana i Hrvata u tim opštinama. Nije se Vijeće uvjerilo da je to provedeno s genocidnom namjerom.

14.33 Vijeće konstatuje da su stvaranjem paralelnih političkih i državnih struktura Srba, protjerivanja nesrba bila pažljivo koordinisana te da su rukovodstvo i optuženi njima upravljali. Optuženi i rukovodstvo objavili su i promovisali precizna uputstva, smatra Vijeće Haškog suda.

14.32 Vijeće takođe konstatuje da je između novembra 1991. i decembra 1995. godine postojao zajednički plan da se činjenjem zločina muslimani i Hrvati trajno uklone s teritorija na koju su Srbi polagali pravo. Optuženi, kao i Nikola Koljević, Biljana Plavšić, Ratko Mladić, Željko Ražnatović Arkan, Momčilo Mandić i Vojislav Šešelj bili su među onim osobama koje su djelovale u okviru tog plana i dijelile namjeru za zločine koji su počinjeni, rečeno je.

14.31 – Novinar Nezavisnih javlja da je od jutros na Palam veoma mirno, ljudi obaljaju svoje poslove.

Samo u jednom kafiću se gleda prenos suđenja iz Haga ali su to pretežno novinari. Nema nikakvog centralnog prenosa. Nema ni najavljenih aktivnosti policije.

Foto: N.Uglješa

14:30 "Svojim poricanjem da srpske snage čine zločine po opštinama, optuženi je stvorio okruženje u kome su srpske snage i dalje mogle činiti zločine", kazao je Kvon.

14.24 Nema dokaza za genocidnu namjeru u 7 opština. Nema dovoljno dokaza da je počinjen genocid u opštinama Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski most, Foča i Ključ. Vijeće se nije uvjerilo da je u tim opštinama postojala genocidna namjera kod optuženog za uništenje bošnjačkih Hrvata i Muslimana. Kako su naveli, postojala je namjera da se djelimično unište grupe Muslimana i Hrvata, ali nema dovoljno dokaza iz kojih se može zakljutiti da je u tim opštinama počinjen genocid.

14.23 "Srpske snage su ubile mnoge muslimane i Hrvate tokom napad. Žrtve su strijeljane i u zarobljeništvu. U drugim slučajevima, žrtve su premlaćene nakon čega su umirale",kazao je Kvon.

14.21 Prvi dio presude, kako je rekao sudija O-Gon Kvon, odnosi se na zločine u 20 opština. Od marta 1992. godine, kako je rekao, srpske snage preuzele su vlast i tokom tog perioda imale su „organizovan i jasan nacrt zločina“ protiv nesrpskog stanovništva

14.20 Kvon je kazao da u odnosu na tačku genocida u opštinama tokom 1992. godine Vijeće nije moglo da nađe genocidnu namjeru kod optuženog, iako su počinjeni masovni zločini

14.19 Optuženi je rekao da su kretanja bila dobrovoljna i da nije postojala politika protjerivanja, pročitao je sudac.

14.17 Kvon je rekao da je u BiH ranih 1990-tih bio rat i da su se dešavali široko rasprostranjeni zločini nad civilima.

14.14 Predsjednik Sudskog vijeća Haškog tribunala južnokorejski sudija O-Gon Kvon upravo daje osnovne informacije o suđenju Karadžiću prije nego počne čitati presudu.

14.08 Luka Karadžić, brat prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića rekao je da očekuje oslobađajuću presudu.

14:01 Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.