Dželou posjetio srpsko stratište u Bradini

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dželou posjetio srpsko stratište u Bradini

BRADINA - Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hasan Dželou odao je danas počast srpskim žrtvama u selu Bradina, kod Konjica, poručivši da će međunarodna zajednica i rezidualni mehanizam Haškog suda nastojati da svi koji su počinili zločine za njih i odgovaraju.

"Veoma nam je žao zbog onog što se dogodilo ovdje. Imate podršku međunarodne zajednice", rekao je Dželou i dodao da se Haški tribunal bavio ovim događajem u slučaju "Čelebići".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Odgovarajući na pitanje zašto i nakon 22 godine porodice žrtava nisu dočekale pravdu za svoje najmilije, Dželou je rekao da zbog kompleksnosti slučajeva suđenja traju dugo i da je slična situacija bila i u vezi sa suđenjima za genocid u Ruandi.

"Zatvaramo Tribunal za Rudandu, a da još uvijek nismo završili sav posao. Zbog toga se, takođe, oslanjamo na nacionalna pravosuđa da završe svoj posao", dodao je Dželou.

On je u Bradini razgovarao sa predstavnicima porodica žrtava, među kojima je bio i Dragan Gligorević, koji je izgubio 12 članova najuže porodice.

Paroh konjičke parohije Milan Bužanin rekao je da u selu Bradina danas živi samo Mirko Mrkajić od prijeratnih 900 žitelja.

"Povremeno dođu i neki od članova porodica koji su danas raseljeni širom svijeta. Okupljaju se većinom 25. maja da bi odali počast svojim najmilijim koji su stradali u napadu na Bradinu", rekao je jerej Bužanin.

U napadu muslimansko-hrvatskih snaga 25. maja 1992. Bradina i okolna sela uništena su i etnički očišćena od srpskog stanovništva. Stradalo je 48 mještana, dok su mnogi odvedeni u logore za Srbe.

Među ubijenim Srbima u Bradini najviše je članova porodice Kuljanin, a stradali su i članovi porodica Vujičić, Mrkajić, Žuža, Kureš, Gligorević, Koprivic, Draganić i Živak.

Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa 1.200 stanovnika.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.