Đenero: Da Srbija vrati Šešelja u Hag

Izvor: Vesti-online.com, 02.Apr.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đenero: Da Srbija vrati Šešelja u Hag

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero ocenio je da je jasno da srpska vlada ne stoji iza postupaka Vojislava Šešelja, ali da snosi odgovornost da ga u što kraćem roku prebaci u haški pritvor "i tako smanji pritisak koji Šešelj čini i na građansko društvo u Srbiji i na regionalne odnose".

Đenero je sinoć u telefonskom komentaru za Tanjug rekao da Srbija nema šanse da ozbiljnije uđe u pregovarački proces sa EU "dok ne vrati Šešelja u haški pritvor, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jer su za sve zemlje bivše Jugoslavije puna saradnja s Haškim sudom i zaštita prava bili preduslovi za pregovore o ulasku u EU", kao i da Srbija bez toga ne može računati na otvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja.

- Vlada Srbije mora zbog građana i svoje verodostojnosti tu odlučno delovati i kad se celi problem reši, sva priča o jednoj zastavi i jednodnevnoj napetosti u odnosima postaje manje vazna, rekao je zagrebački politikolog.

On je rekao da je ključan hrvatski politički interes da Srbija napreduje prema članstvu u EU i ispunjava kriterijume za članstvo, "pa prema tome, onog momenta kad se u pitanju Šešelja stvari pomaknu u pravom smeru, onda će i hrvatsko nezadovoljstvo zbog jednog incidenta splasnuti i smanjiti se".

- Meni je žao što Srbija nije iskoristila priliku da uhapsi Šešelja i pokrene postupak njegovog slanja u Hag, jer bi time u jednom danu sve bilo rešeno, ali isto tako mislim da je pozivanje hrvatskog ambasadora u Zagreb na konstultacije bilo do neke mere preteran gest, rekao je Đenero.

Povodom izjave koju je juče dao premijer Srbije Aleksandar Vučić iz Bratislave - da neće slati nijedan loš signal Hrvatskoj - Đenero je rekao da ona ostavlja izrazito dobar utisak i dodao da "gospodin Vučić bolje nego drugi poltičari u Srbiji razume značenje odnose Beograd i Zagreba u kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

- U Zagrebu niko racionalan nema interesa zaoštravati, otežavati Srbiji pristupni proces i blokirati je sve dok Srbija ispunjava kriterijume za clanstvo, Mislim da će Vučić, ako istraje na svojoj politici, imati podršku Zagreba, zaključio je Đenero.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.