Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jan.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski zvaničnici: Ukinuti potjernicu protiv Haradinaja

TIRANA - Albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri i zamjenik predsjednika albanskog parlamenta Valentina Leskaj pozvaju Interpol da preispita i poništi međunarodnu potjernicu za bivšim komandantom OVK Ramušom Haradinajem po kojoj je on uhapšen prošle nedjelje u Francuskoj.

U pismu generalnom sekretaru Interpola Jurgenu Štoku, Tahiri tvrdi da Haradinajevo hapšenje predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodnog krivičnog pravosuđa i ljudskih prava, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ATA.

On je naveo da je protiv Haradinaja Haški tribunal vodio istragu i sudski proces i utvrdio je da on nije kriv te da je suđenje dva puta jednoj osobi za iste optužbe suprotno pravnim principima i predstavlja presedan.

Po njegovom mišljenju, postoji formalni i proceduralni problemi u ovom slučaju, jer se, kako navodi, prema potjernici, Haradinaj smatra državljaninom Državne Zajednice Srbija i Crna Gora koja je prestala da postoji 2006. godine.

Takođe je podsjetio da je Haradinaj, već bio privođen u Sloveniji po istoj potjernici i da je ubrzo pušten pošto su je slovenački vlasti smatrale neprimenljivom.

Slične argumnete iznijela je i Leskaj, zamjenica predsjednika albanskog parlamenta i predsjedavajuća delgacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PŠE).

Ona je u pismu predjsedniku PŠE Pedru Argamuntu zatražila da Haradinaj bude oslobođen navodeći da ga je Haški tribunal već oslobodio po istim otpužbama i da hapšenje šteti dijalogu Beograda i Prištine.

Haradinaj, bivši vođa OVK i haški optuženik, prošle srede uhapšen je na aerodromu u Bazel-Miluz, na francuskoj teritoriji.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Haradinaj će u francuskom pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo dalje zadržavanje zavisiće od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim krivičnim normama i odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Francuski apelacioni sud je prošlog četvrtka je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi zvaničan zahtjev za izručenje, dok je srpsko Ministarstvo pravde najavilo da će to učiniti u što kraćem roku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanski zvaničnici: Poništite poternicu za Haradinajem

Izvor: B92, 10.Jan.2017, 00:42

Tirana -- Albanski zvaničnici pozivaju Interpol da preispita i poništi međunarodnu poternicu za Ramušom Haradinajem po kojoj je on uhapšen u Francuskoj...U pismu generalnom sekretaru Interpola Jurgenu Štoku, ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri tvrdi da Haradinajevo hapšenje predstavlja...

Nastavak na B92...

Albanski zvaničnici: Ukinuti poternicu protiv Haradinaja

Izvor: Cafe.ba, 10.Jan.2017

Albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri i zamjenik predsjednika albanskog parlamenta Valentina Leskaj pozvaju Interpol da preispita i poništi međunarodnu potjernicu za bivšim komandantom OVK Ramušom Haradinajem po kojoj je on uhapšen prošle nedjelje u Francuskoj.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.