Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2014, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ademi tužio Hrvatsku i traži milijun kuna odštete zbog haškog pritvora

General Rahim Ademi tužio je Republiku Hrvatsku zbog toga što je zbog slučaja Medački džep nepotrebno proveo sedam mjeseci u haškom pritvoru i traži odštetu od milijun kuna.

Ademi je tužbu Općinskom sudu u Splitu podnio prije gotovo dvije godine, a do sada nije zakazano niti jedno ročište, potvrdila je njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Dodala je kako je Ademi boravio u pritvoru jer je država u Hag selektivno slala dokumente

'U Hag su poslani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << samo dokumenti iz kojih se moglo zaključiti nešto o Ademijevoj odgovornosti, odnosno da je izdavao zapovjedi, ali ne i oni koji su mu išli u prilog', kazala je Sloković Hini, dodajući da su se prema Ademiju i neki visoki časnici Hrvatske vojske odnosili nepravedno, unatoč njegovim zaslugama u Domovinskom ratu.

Podsjetila je i da je mnoge dokumente tijekom postupka prikupila obrana, dok država, primjerice, nikada nije dostavila ključne dokumente poput ratnog dnevnika 9. gardijske brigade. 'Iz svega se može zaključiti da je Ademi trebao biti žrtvovan kako bi se zaštitili drugi zapovjednici', dodala je.

Ademi je u Hag otišao dobrovoljno u srpnju 2001. godine, a pušten je na slobodu u veljači 2002.

Tribunal je potom prepustio Hrvatskoj. Tužiteljstvo je Ademija i Mirka Norca teretilo po zapovjednoj odgovornosti, ali je Ademi  oslobođen jer se pokazalo da je na terenu bio još jedan zapovjednik, admiral Davorin Domazet Lošo koji je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i koji je izdavao zapovijedi Norcu.

Norac je osuđen na sedam godina zatvora.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

General Rahim Ademi od Hrvatske potražuje odštetu

Izvor: Studio B, 30.Sep.2014

General Rahim Ademi traži od Hrvatske odštetu od 130.000 evra zbog sedam meseci provedenih u haškom pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin u akciji Medački džep...Iako je tužba podnesena pre gotovo dve godine do sada nije zakazano nijedno ročište, potvrdila je njegova advokatica Jadranka...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.