14 godina od pada Slobodana Miloševića

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2014, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

14 godina od pada Slobodana Miloševića

U sredu, 24. septembra, navršava se 14 godina od kada je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice. Predsednički izbori održani su istovremeno sa izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji.

Slobodan Milošvić tokom suđenja pred Haškim tribunalom

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića. Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu. DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

 

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

 

Milošević je 11. marta 2006. godine umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

 

Od uvođenja višepartijskog sistema 1990. godine SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore. Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS-a.

 

SPS se vratila na vlast u julu 2008. godine postavši deo vladajuće koalicije, čiju je okosnicu činila Demokratska stranka, sa kojom je, potom, potpisala deklaraciju o političkom pomirenju. U toj vladi predsednik SPS Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

 

U koalicionoj vladi formiranoj posle opštih izbora održanih u maju 2012. čiji je stožer Srpska napredna stranka (SNS) lider socijalista Ivica Dačić je bio premijer i ministar unutrašnih poslova. U aktuelnoj vladi premijera Aleksandra Vučića, formiranoj posle vanrednih parlamentarnih izbora u martu 2014, predednik SPS Ivica Dačić je ministar inostranih poslova.
Pogledaj vesti o: Hag,   Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.