Završene konsultacije kod Hašima Tačija: Ništa od dogovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2017, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završene konsultacije kod Hašima Tačija: Ništa od dogovora

Bojkotovanje

Prve konsultacije kod predsednika Kosova Hašima Tačija o datumu održavanja konstitutivne sednice parlamenta završene su bez konkretnog dogovora.

Ono što je obeležilo današnje konsultacije je to što su ih bojkotovale sve stranke, osim tzv. "ratne koalicije" okupljene oko njegove Demokratske partije Kosova, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj.

Tači je nakon konsultacija pozvao sve političke stranke da se pripreme, te >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će konstitutivna sednica ubrzo biti zakazana.

- Vrlo brzo ćemo odredi datum rasprave u konsultaciji sa Sekretarijatom Skupštine. Pozivam strane da se spreme. Sve će biti urađeno u roku - rekao je Tači.

Predstavnik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da će ta stranka podržati sve pozitivne procese. "Kosovu su potrebne istinski demokratske institucije", rekao je Lekaj i dodao da bi sednica parlamenta trebalo da bude sazvana u najkraćem mogućem roku.

Enver Hodžaj iz PDK je rekao da je konstituisanje skupštine i vlade neophodno jer, kako je rekao, Kosovo treba da započne unutrašnje reforme.

- DPK je spreman za konstituisanje skupštine i formiranje vlade. Ova zemlja treba da se bavi dijalogom, razgraničenje, osnivanjem vojske... - rekao je Hodžaj.

Poslanica Inicijative Valjdete Bajrami zatražio je od predsednika "zeleno svetlo", jer prema njoj, potrebno je i vreme za pripremu sednice.

- Mislim da smo u dobrom vremenskom roku za održavanje rasprave ove nedelje ili početkom sledeće - rekla je Bajrami.

Tači je neposredno nakon objavljivanja konačnih rezultata izjavio da će sednica Skupštine biti održana najkasnije 10. jula, a svako odlaganje konstituitisanja parlamenta je u delu stranaka shvaćeno da velika tzv. ratna koalicija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Ranije se spekulisalo da će sednica parlamenta biti održana 27. jula. Poslednji rok za konstituisanje parlamenta je 7. avgust.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su održani još 11. juna.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.