Tači održao konsultacije, bez predstavnika Srpske liste

Izvor: VOA, 24.Jul.2017, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači održao konsultacije, bez predstavnika Srpske liste

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sednicu šestog saziva parlamenta za 3. avgust. Tači je prethodno održao konsultativni sastanak sa pojedinim predstavnicima političkih partija koje su dobile poslaničke mandate na izborima održanim 11. juna. Prva sednica novog saziva Skupštine Kosova biće održana četiri dana pre isteka roka za konstituisanje parlamenta. Tači je na sastanku sa predstavnicima većine parlamentarnih stranaka rekao da je veliki deo političke “klase” na Kosovu konstantno dokazivao da zna da stavi interes Kosova ispred ličnih, grupnih i partijskih interesa i da to treba da ostane osnovni princip političkog delovanja kod svih partija. „Pozivam vas da se kao političke partije koordinišete sa poslanicima i da budu na raspolaganju za održavanje prve sednice Skupštine Kosova na kojoj će se potvrditi mandati poslanika i na kojoj ćemo izabrati predsednika i Predsedništvo Skupštine, kako bismo dalje otvorili put formiranju nove Vlade Republike Kosova. Ova Vlada će biti vlada evro-atlantske orijentacije, koja će biti angažovana i koja će raditi na ostvarivanju težnji građana Kosova za što bržim učlanjenjem u NATO i EU“, rekao je Tači. Od albanskih partija na konsultacije sa predsednikom Tačijem danas su doši samo predstavnici takozvane PAN koalicije koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Enver Hodžaj iz Demokratske partije Kosova je rekao da je konstituisanje skupštine i vlade neophodno jer, kako je rekao, Kosovo treba da započne unutrašnje reforme. "Demokratska partija Kosova je spremna za konstituisanje skupštine i formiranje vlade. Ova zemlja treba da se bavi dijalogom, razgraničenjem, osnivanjem vojske...", rekao je Hodžaj. Na konsultacije kod Tačija danas su došli i predstavnici Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija i Egipćana, a od srpskih predstavnika bio je prisutan samo poslanik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović. Predstavnici Srba u Skupštini Kosova se kako kaže Petrović još uvek nisu dogovorili oko mesta potpredsednika parlamenta koje pripada Srbima. „To je pozicija koja priprada srpskoj zajednici. Ono što očekujem da se između dve političke stranke koje zastupaju interese srpske zajednice, to je Samostalna liberalna stranka i Srpska lista, da se nađe zajedničko rešenje, ne samo za potpredsednika Skupštine, nego za sve ono što je vezano za srpsku zajednicu. To je naš stav i očekujem da će biti razumevanja sa te strane“, kazao je Petrović za Glas Amerike. Na sastanak sa Tačijem nisu došli predstavcnici Srpske liste koja u je na proteklim izborima dobila 9 poslaničkih mesta u parlamentu Kosova, jer ne žele kako je saopštio predsednik Srpske liste Goran Rakić “da srpski poslanici i srpski narod bude između čekića i nakovnja”. Rakić je u saopštenju za javnost naveo da će nakon imenovanja mandatara, biti obavljene konsultacije sa Beogradom i doneta odluka o eventualnim koalicijama.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sednica predstavnika parlamentarnih stranaka u Prištini

Izvor: RTS, 25.Jul.2017, 10:32

U Prištini će biti održana sednica predstavnika stranaka koje su na junskim izborima osvojile mandate u novom sazivu kosovske skupštine, kako bi pripremili konstitutivnu sednicu parlamenta 3. avgusta. . Sednicu je juče...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.