Tači: Pre pet godina bilo nezamislivo...

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Pre pet godina bilo nezamislivo...

Sarajevo -- Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da je nezavisnost Kosova doprinela stabilnosti regiona.

On je to izjavio na predsedničkom panelu u okviru Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu.

On je istakao da je pre pet godina bilo nezamislivo da predsednici Kosova i Srbije sede zajedno na sastanku.

Na predsedničkom panelu zajedno su sedeli predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kosova Hašim Tači, uz članove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsedništva BiH, te predsednike Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Tači je pozvao lidere svih zemalja u region da se dobro pripreme za Pariski samit.

On je ocenio i da Kosovo ima političke i ekonomske izazove, ali da je veliki optimista i da smatra da će Kosovo “u nekom momentu, ne tako dalekom” završiti u EU.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović poručio je kako treba porediti ekonomije, a ne politike.

„Pristalica sam da se razgovara samo o ekonomskim temama. Kad se govori o političkim temama onda se okrećemo prošlosti. Moramo se suočiti s tim da da imamo svoje istine o prošlosti i da se moramo okrenuti budućnosti“, zaključio je Vujanović.

On je kazao da Crna Gora nema nerešenih pitanja sa BiH, ali da mora da reši pitanje granice s Kosovom, na šta je reagovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ističući da je Vujanović na taj način uvredio Srbe i da Crna Gora o granicama sa Kosovom treba da razgovara sa Srbijom, a ne vlastima u Prištini.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je da BiH planira da do kraja iduće godine dobije kandidatski status za EU, ističući da je krajnje vreme da se počne brže i hrabrije raditi na izgradnji poverenja u region.

Čović smatra da je ogroman problem svih zemalja u regionu što ljudi odlaze sa ovih prostora, ocenivši da je jedan od ključnih ciljeva izgradnja infrastrukture koja odgovara standardima EU.

On je rekao da su u BiH napravljeni određeni koraci napred, ali da u svim zemljama i dalje postoje bezbednosni problemi, bez obzira da li su neke zemlje članica NATO-a ili ne.

Čović je dodao da koliko god vlasti bile nesposobne, privrednici pokazuju da je moguće sarađivati.

"Umesto da mi vama pravimo prostor za rad, evidnetno je da vi nas terate da brže donosimo odluke", kazao je Čović i dodao da lideri ne smeju biti robovi izjava političara ili predstavnika verskih lidera.

Makedonski predsednik Đorđo Ivanov je na pitanje moderatora panela - Kako bi se Aleksandar Makedonski snašao danas u Makedoniji na poslovnom planu, kratko odgovorio - Ne bi uspeo.

Ivanov je dodao da "ni Isus Hrist ni Muhamed ne bi uspeli u današnjem dobu u Makedoniji", osvrnuvši se na tešku ekonomsku situaciju u ovoj zemlji.

Učesnici "Brdo-Brioni" procesa u okviru predsedničkog panela "Dogovor za novo doba" večeras su u Sarajevu prisustvovali Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsedništvo BiH.

Sutra u 11 sati najavljena je plenarna sednica lidera regiona.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.