Tači: Došlo vreme za drugačiju retorku među susedima

Izvor: B92, 21.Feb.2017, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Došlo vreme za drugačiju retorku među susedima

Priština -- Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je ponosan na ogroman napredak koji je Kosovo postiglo za prvih devet godina nezavisnosti.

Osim toga, on je dodao da je došlo vreme za drugačiju retoriku među susedima, kako bi se izgradila bolja budućnost regiona.

Tači je to izjavio u Prištini na Samitu parlamentarnih spoljnopolitičkih odbora zemalja Evrope.

Govoreći na Samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o političkoj i privrednoj saradnji među državama regiona i onih iz Evropske unije, Tači je ocenio da političke barijere ne mogu biti prevaziđene, a ne može biti ni integracije i dobre saradnje ukoliko jedni gledaju na druge kao na pretnju i neprijatelje.

"Ne možemo da izgradimo bolju budućnost, u miru i stabilnosti, ukoliko nastavimo da vidimo jedni druge kao protivnike. Vreme je da izgradimo drugu priču, da koristimo drugi rečnik kako bismo opisali jedni druge, videći jedni druge kao susede, saradnike i sugrađane", rekao je on.

Tači je rekao su na Kosovu za proteklih devet godina u saradnji sa međunarodnom zajednicom usvojeni najnapredniji zakoni u regionu, razvila se policija, očuvan je trend privrednog razvoja i integrisane su zajednice u državne institucije.

"Izgradili smo profesionalne, multietničke, Bezbednosne snage, osposobljene prema NATO standardima. Bili smo beskompromisni u borbi protiv radikalizma, ekstremizma i pretnji od terorizma. Jasno smo se opredelili da je naša budućnost u NATO i u EU", rekao je on.

Predsednik Kosova je učesnike samita obavestio o konsultacijama za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje unutar zajednica na Kosovu, o dijalogu u Briselu i sastancima održanim u Minhenu.

Tači je dodao i da je ponosan na to što predstavlja najevropskije orjentisano i najviše proamerički nastrojeno stanovništvo u Evropi.

Prema njegovim rečima, danas postoji puno skepticizma u projekat Evropske unije, što je ponekad opravdano, pošto EU rizikuje da postane birokratska institucija koja se udaljila od građana.

"Nekada se stvara utisak da EU nema viziju proširenja na Zapadni Balkan. Ali, niko ne može da ospori da je projekat EU uspešno postigao osnovnu misiju, da očuva mir u zemljama članicama. Dakle, i Kosovo, kao i region Zapadnog Balkana, teže učlanjenju u EU i NATO. To će biti temelji mira i sigurnosti u našem regionu", dodao je on.

Samit spoljnopolitičkih odbora evropskih zemalja održava se danas i sutra u Prištini. Uvodna izlagana podneli su predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, šefica misije EU na Kosovu Natalija Apostolova, članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, ministarka pravde Kosova Durata Hodža i Karel Švarcenberg iz Čehoslovačke.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.