Staro Gracko: Porodice odbile zahtev da Tači dođe na dan pomena

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2016, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staro Gracko: Porodice odbile zahtev da Tači dođe na dan pomena

Predstavnik Starog Grackog Zoran Ćirković izjavio je da su porodice srpskih žeteoca ubijenih pre 17 godina, odbile predlog da predsednik Kosova Hašim Tači prisustvuje današnjem pomenu stradalima.

Tači je 20. jula bio u Starom Gackom i položio venac na spomen ploče srpskim žeteocima koje su nepoznate osobe ubili pre 17 godina dok su na njivama žnjali žito, u vreme kada su na Kosovo već bile stigle međunarodne mirovne snage.

Ćirković je pojašnjavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nedavni dolazak kosovskog predsednika u to selo, rekao da je dan pre nego što je Tači došao i položio cveće ispred spomen ploče ubijenima u Staro Gacko stigao njegov savetnik koji je preneo da Tači želi da prisustvuje pomenu ubijenim žeteocima.

Ćirković je za agenciju Betu rekao da je potom razgovarao s članovima porodica ubijenih žetelaca i da su oni negodovali i nisu prihvatili da Tači u tom trenutku bude u selu.

"Onda je savetnik pomerao termin, te u petak, te u sredu. Mi nikako nismo pristali na to, ali smo mu ostavili otvorena vrata za posle parastosa, jer je on prvi zvaničnik Prištine koji hoće da dođe ovde. Rekli smo da sve uradimo posle parastosa", rekao je on.

Ćirković je dodao da je Tači ipak došao pre parastosa i da je "bio korektan".

"Došao je, položio venac, dao izjavu medijima koji su ga pratili, a sve to trajalo je pet minuta i onda je otišao", rekao je on.

Predstavnik porodice Odalović, komentarišući dolazak Tačija u Staro Gracko, rekao je novinarima da predsednik Kosova prvo treba da kaže ko su ubice žetelaca, po imenu i prezimenu i odakle su, a da onda može da dođe.

Ministar za povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, osvrnuvši se na Tačijev dolazak u Staro Gracko, ocenio je danas da je dobro da se neko sa te pozicije setio da se pokloni žrtvama.

"Tražio bih da svi sa najviših funkcija na Kosovu pomognu da se pravda konačno desi. Mislim da će to biti mnogo značajnije za porodice u smislu da će konačno oni dobiti odgovore na pitanje ko je i zašto ubio njihove najbliže", rekao je novinarima Jevtić.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović je ocenio, povodom dolaska Tačija u Staro Gracko, da su ljudi koji žive u tom selu možda dali najbolji komentar time što nisu bili prisutni tokom njegovog dolaska.

"Taj gest (Tačija) mogu da razumem samo kao obećanje da će se nešto promeniti u tom odnosu u kojem većinski narod u preko 80 odsto slučajeva smatra da se nad Srbima nisu desili zločini... i taj gest vidim kao izraz obećanja da će se taj odnos promeniti", rekao je Stojanović.

On je rekao i da Tačijev gest smatra "i kao obećanje da će se učiniti više da se pronađu i kazne oni koji su taj zločin počinili".

"Nažalost, životno iskustvo Srba koji ovde žive je takvo da je bilo puno obećanja, ali da je malo njih ispunjeno, tako da ostaje da se čeka da bi se videlo šta će biti", rekao je Stojanović.

Pomen za 14 srpskih žetelaca, koje su nepoznati zločinci pre 17 godina ubili na njivi u ataru Starog Grackog, služen je danas ispred spomen ploče u centru tog sela u opštini Lipljan na Kosovu.

Rođaci ubijenih zetalaca i preostali Srbi ovog sela, kako su rekli, godinama čekuju pravdu i zato mole predstavnike Srbije da insistiraju kod međunarodne zajednice da se otkriju počinioci.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PORODICE NISU HTELE TAČIJA NA POMENU: Njegov savetnik insistirao da dođu u Staro Gacko

Izvor: Kurir, 23.Jul.2016

...Tači je 20 jula bio u Starom Gackom i položio venac na spomen ploče srpskim žeteocima koje su nepoznate osobe ubili pre 17 godina dok su na njivama žnjali žito, u vreme kada su na Kosovo već bile stigle međunarodne mirovne snage..Ćirković je pojašnjavajući nedavni dolazak kosovskog predsednika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.