Sestrići merkali, ujaci otimali!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2016, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sestrići merkali, ujaci otimali!

Azem Sulja, ujak Hašima Tačija i bivši poslanik njegove Demokratske partije Kosova, sumnjiči se da je sa svojom grupom prisvojio imovinu u okolini Prištine vrednu 30 miliona evra. Reč je o osnivaču OVK, ministru odbrane u vreme rata na Kosovu, pripadniku ŠIK-a (kosovske obaveštajne službe), koga Dik Marti pominje u izveštaju Savetu Evrope o zločinima na Kosovu. Specijalni javni tužilac na Kosovu je podigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << optužnicu protiv 33 osobe za organizovani kriminal, pranje novca, nezakonito iznuđivanje sudskih odluka, zloupotrebu profesije, falsifikovanje dokumenata i iznuđivanje.

Sulja tvrdi da nije kriv, ali Državno tužilaštvo Kosova navodi da je svako u toj grupi imao svoju ulogu. Sumnjiče se i Srbi, a nedavno je na prelazu Jarinje uhapšen Ljubiša Vujović.

Srbi u Čaglavici kod Prištine su godinama unazad telima branili dedovinu, a sada je jasno da su stajali na putu jednom od najopasnijih ljudi na Kosovu, glavnoosumnjičenom za seriju političkih ubistava (slučaj Blaca 4) nakon 1999. godine, obračunu između Tačijeve i struje Ibrahima Rugove. Zbog toga je nekoliko poslanika LDK, i pored pritisaka, odbilo da glasa za Tačija za predsednika Kosova.

Azem Sulja je stekao državljanstvo Švajcarske, ali je proteran nakon što su ga vlasti osudile za prevaru. U toj zemlji se još 1999. prijavio kao izbeglica i invalid, a 2002. dobio dodatnu novčanu nadoknadu jer je "zbog psihičkih problema sto odsto invalid". Istovremeno je bio poslanik u kosovskom parlamentu.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Sulju za zastrašivanje i pokušaje ubijanja svedoka koji je trebalo da daju iskaz Haškom tribunalu protiv OVK. Dokazi za napade, zastrašivanje i podmićivanje svedoka su dostavljeni Euleksu.

Srbima iz sela Čaglavica koje je podeljeno između opština Priština i Gračanica, na početku auto-puta Priština-Skoplje, u borbi protiv uzurpatora nisu pomogle ni turske tapije, tužbe, pozivi policiji, sporadične opomene predstavnika EU u Prištini.

* "Kosovo nikada nije pripadalo Srbiji i nikada joj neće pripadati”

* Uhapšen Ljubiša Vujović, saradnik Azema Sulje

* "I Zapad pritiska Prištinu, velika diplomatska pobeda Srbije"

Jedan od najbizarnijih primera otimačine je slučaj kad je parcelu pored prvoslavnog groblja Srbin prodao Albancu osam godina nakon smrti. Nakon prvog većeg serijala "Vesti", 2013. godine, o otimačini srpske zemlje na centralnom Kosovu, oglasio se Samuel Žbogar, šef kancelarije EU u Prištini. Najavio je istragu i saradnju sa kosovskim ministarstvom pravosuđa i Euleksom.

Pocenjuje se da je u ataru sela Čaglavica nelegalno preorano oko 36 hektara otetih srpskih parcela. Vlasnici su ubeđeni da su u kriminalni lanac uključeni i kosovska policija, i geometri, i katastar, advokati i sudije, a nezaobilazna je i kosovska Agencije za privatizaciju, koja privatnu imovinu prodaje kao društvenu. Zato su i mnogi skeptični da će ovaj slučaj dobiti adekvatan sudski epilog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.