Počinje Sabor trubača u Guči

Izvor: B92, 09.Avg.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Sabor trubača u Guči

Dragačevski sabor trubača, 57. po redu, počinje večeras, a zvanično će biti otvoren sutra podizanjem zastave kod Spomenika trubaču.

Posetioce prvog dana festivala, ispred pozornice Centra za kulturu, očekuje polufinale seniorskih trubačkih orkestara, gde će svoje mesto u subotnjem takmičenju pokušati da osvoji još jedan od četiri orkestra, koliko ih ukupno učestvuje.

Odmah nakon polufinala, u 21 čas predviđen je koncert miljenika publike na 56. Dragačevskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saboru trubača, Marka Gligorijevića, koji će sa svojim orkestrom pripremiti publiku za koncert orkestra "Dragačevske trube" sa kojim će od 22 sata nastupiti vokalni solista Rade Jorović.

Predviden je i nastup pevačke grupe iz sela Puhova - "Srpska šajkača".

Posle održanih 10 predtakmičenja u Prijepolju, Leskovcu, Novom Sadu, Knjaževcu, Boljevcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Kovačici, Požegi i Zlatiboru, odabrano je 17 orkestara koji će se nadmetati u Guči, a njima će se pridružiti pobednik večerašnjeg polufinala.

Od ove godine majstori trube će moći da postanu oni koji su osvojili najmanje dve nagrade stručnog žirija, a jedna im se priznaje nagrada od žirija publike, izjavio je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović, koji je naglasio da će ovogodišnji Sabor trubača u Guči biti posvećen trubi i saborašima.

Sabor će, prema njegovim rečima, svečano sutra otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u prisustvu domaćina 57. Sabora trubača Miloljuba Aleksića, dugogodišnjeg sponzora posebnih programskih sadržaja, a do 13. avgusta u takmičarskom i revijalnom programu nastupiće 55 orkestara.

Nataša Majstorović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport opštine Lučani, koja organizuje kulturno-umetnički program na ovogodišnjem Saboru trubača, očekuje učešće velikog broja kulturno-umetničkih društava, pevačkih grupa i trubača.

"Sve ove godine smo se trudili da kulturne i propratne sadržaje vratimo tradiciji, kulturi i da zadržimo duh sabora koji je nekada imao. Ove godine biće održano takmičenje zdravičara, biraće se najlepša nošnja, ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, a nadmetaće se omladinski i pionirski orkestri", rekla je Majstorovićeva.

Prema njenim rečima, očekuju se i učesnici iz Italije, Portugalije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Republike Srpske.

U saradnji sa bibliotekom opštine Lučani, biće organizovane izložbe u Muzeju trubača i u holu Centra za kulturu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje Sabor trubača u Guči

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2017

Dragačevski sabor trubača, 57. po redu, počinje večeras, a zvanično će biti otvoren sutra podizanjem zastave kod spomenika trubaču...Posetioce prvog dana festivala, ispred pozornice Centra za kulturu, očekuje polufinale seniorskih trubačkih orkestara, gde će svoje mesto u subotnjem takmičenju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.