Narukvice za kampere u Guči

Izvor: Politika, 01.Avg.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narukvice za kampere u Guči

Dan boravka u kampu košta 600, za čitav Sabor 2.300 dinara

Guča U zaborav odlazi vreme kad su saboraši spavali po livadama, šumarcima i ledinama, jer su domaćini najvećeg narodnog skupa u Srbiji ove godine, za goste koji će ipak konačiti pod vedrim nebom, pripremili kamp u središtu varošice. Milan Raičić, direktor Turističke organizacije „Dragačevo” u Guči, kaže da je to zborište mladih, koje odjednom može da primi 2.000 gostiju, uređeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po evropskim pravilima.

– Naši ljudi posebno su obučeni za ovu priliku pa će, tako, recimo, kotlarnica neprekidno 24 sata zagrevati vodu, postavljeno je 15 toalet kabina, 10 tuševa, 20 česama. Na obe kapije obezbeđenje će kontrolisati ko ulazi u kamp, zbog čega su svi gosti prenoćišta obavezni da nose identifikacione narukvice, kako je to praksa u svetu – veli Raičić za „Politiku”.

On navodi da je cena za jedan dan 600 dinara, što podrazumeva i osiguranje i boravišnu taksu, a kamperi mogu mesto da rezervišu i internetom. Oni će, budni ili u snu, sve vreme biti na Saboru jer je kamp postavljen u dvorištu gučkog Centra za krompir, samo 200 metara od Spomenika trubaču. Dakle, u samom centru saborskih zadovoljstava.

Imućniji gosti 54. Dragačevskog sabora (6–10. avgust) mogu da biraju smeštaj u nekom od motela i konačišta u varošici po ceni od 30 evra sa doručkom, dok je za prenoćište kod meštana u Guči potrebno od 20 do 25 evra, s tim što će ponegde za ovu cenu da bude poslužen i doručak. Nešto jevtinije prenoćište je na prilazima Guči, košta 15 evra po osobi.

Godinama su prestižni posetioci Sabora trubača, koji drže do sebe, odsedali ili u narodnom selu „Vajati” u Gornjoj Kravarici, osam kilometara od Guče, ili u hotelu „Zlatna truba” u samoj varošici. „Vajati” su, po običaju, već pre nekoliko meseci izdali sav smeštajni kapacitet za saborske dane, svojim starim gostima s raznih strana sveta, od Makedonije, preko Austrije do Rusije. A nekadašnji hotel u Guči pao je u stečaj pre nekoliko leta, stavljen pod ključ i tako izgubio svoje ponosito ime.

Milić Nešković, stečajni upravnik preduzeća „Evroturs”, kojem pripada bivša „Zlatna truba”, izdao je prekjuče to zdanje beogradskom ugostitelju Milu Lučiću po ceni od 250.000 dinara i ovaj ima pravo da, tokom 54. Sabora, otvori hotelska vrata i sobe sa 70 ležajeva. Dok razgovaramo, Nešković nas podseća na sopstveno loše iskustvo oko upotrebe reči hotel. Naime, turistički inspektor opomenuo je stečajnog upravnika da na zgradi ne sme da stoji natpis „hotel” jer je izgubio licencu pre nekoliko godina, a zatim je i sudija za prekršaje kaznio Neškovića sa 6.000 dinara zbog tog greha.

Upravnik je, posle toga, prebrisao naziv na fasadi, ali je oznaka na vrhu krova bila nedostižna, pa je preko nje samo bila prebačena stara jugoslovenska zastava sa petokrakom, jer je poširoka, a u varošici više nikome nije potrebna.

G. Otašević

objavljeno: 02.08.2014.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.