Upozorenje protiv širenja virusa Zika

Izvor: VOA, 27.Jan.2016, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje protiv širenja virusa Zika

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije saopštila je da bi bolest slična gripu, čiji je uzročnik zika virus kojeg prenose komarci, mogla da se proširi i dalje od američkog kontinenta.

Tropski virus se okrivljuje za izazivanje ozbiljnih defekata kod fetusa i neke vlade upozoravaju žene da trudnoću odlože za dve godine.

Laboratorija u Rio De Žaneiru nudi brze testove za detektovanje virusa zika, koji može da izazove mikrocefaliju, odnosno rađanje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dece sa abnormalno malim glavama. Brazil je najteže pogođen ovim defektima. Svetska zdravstvena organizacija zabeležila je blizu 4.000 slučajeva, što je 30 puta više nego u bolo kojoj godini od 2010. Na ovamo.

“Situacija je veoma ozbiljna. To je vanredna situacija ne samo za Brazil, već za sve zemlje  koje su pogođene globalizacijom, klimatskim promenama i rastućim temperaturama”., navodi Marko Kolovati iz laboratorije Sangue Bom.

Samo testiranjem krvi ne može da se predvidi pojava zika virusa u organizmu. Laboratorija Sandži Bum koristi kombinaciju simptoma pacijenta i test krvi da bi uspostavila dijagnozu.

“Već imamo generaciju ljudi pogođenu mikrocefalijom koji će ceo svoj život živeti sa problemima izazvanim tom bolešću, što znači usporen mentalni i fizički razvoj”. kaže Marko Kolovati iz laboratorije Sangue Bom.

Danijela Alves de Hesus ima 21 godinu i nedavno je inficirana zika virusom. Došla je na proveru u laboratoriju.

“Nisam mogla da ustanem. Nisam mogla da jedem bez pomoći. Brat mi je pomagao da jedem. Nisam mogla da uzmem viljušku svojim prstima, bilo je bolno i jela sam veoma sporo”.

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen izjavila je da bi bolest i virus mogli da se prošire na sve zemlje u obe Amerike, osim Kanade i Čilea.

“Veoma naglo širenje zika virusa na nove geografske oblasti, uz veoma loš imunitet populacije je još jedan razlog za zabrinutost, posebno zbog moguće veze između infekcije tokom trudnoće i beba rođenih sa malim glavama”.

I dok su pojedine zemlje upozorile žene da ne ostaju u drugom stanju u naredne dve godine, Čen je navela da uzročna veza između zika virusa i mikrocefalije još nije definitivno dokazana.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.