Sezona gripa prošla bez epidemije

Izvor: RTS, 02.Mar.2015, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona gripa prošla bez epidemije

Nekoliko pacijenata zaraženih virusom gripa u Kragujevcu zadržano je na bolničkom lečenju. Podatak da su već registrovani prvi smrtni slučajevi od gripa, uznemirila je javnost. Umirujuća poruka stiže od epidemiologa, da pred kraj sezone gripa, epidemije nema.
Šest pacijenata obolelih od gripa,na bolničkom je lečenju u Kragujevačkom kliničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centru. Zbog teške infekcije pluća na respiratorima su četiri osobe koji su hronični bolesnici.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac Olgica Gajović kaže da su pacijenti sada stabilno da bolest ne napreduje. Ističe da jeprerano donositi zaključke o konačnom ishodu.
Prema njenim rečima, ovakvi slučajevi nisu neubičajeni i da nema veće epidemije.
Od početka sezone grip je potvrđen u 18 okruga Srbije, ali ni u jednom nema znakova epidemije, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Registrovano je više od 80.000 slučajeva, što je manje nego prethodnih godina.
Branka Lazić iz beogradskog Dom zdravlja "Stari grad" napominje da su joj koleginice iz školskog dispanzera rekle da je tamo bilo prave epidemije.
Roditelji su se zarazili od dece, a sada je već nešto opao broj obolelih, kaže Lazićeva i dodaje da je najveći broj obolelih bio u februaru.
Lazićeva dodaje da nema utisak da je ova godina bila posebno rizična.
I epidemiolozi i statistika slažu se da ova godina nije posebno rizična. Simptomi su uglavnom slični kao i prethodnih godina.
Pacijenti kažu da temperaturu od oko 38 do 39 stepeni prati malaksalost, kod pojedinih stomačne tegobe koje se završe bronhitisom.
Do sada je registrovano šest smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa gripom, što je manje nego prethodnih godina. Savet epidemiologa, najpre hroničnim bolesnicima, je da se obavezno vakcinišu, jer su kod njih posledice gripa najopasnije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.