Prvi slučaj ptičjeg gripa u Koviljskom ritu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2016, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj ptičjeg gripa u Koviljskom ritu

U toku sprovođenja veterinarskog nadzora, utvrđena su uginuća šest labudova na području Koviljskog rita, za koje je u Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada i Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu u Kraljevu utvrđeno da se radi o ptičjem gripu kod divljih ptica izazvanoj sojem virusa H5N8, objavio je večeras RTS.

Srbija raspolaže adekvatnim resursima da se spreči širenje bolesti i izvrši efikasno suzbijanje, kao i odgovarajući pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okvir koji je u potpunosti usaglašen sa pravilima kontrole u EU. Takođe, obezbeđena su i finansijska sredstva za eventualnu nadoknadu šteta vlasnicima živine.

Vlasnici živine kako manje tako i one koji poseduju farme, pozivaju se da se drže propisanih mera, da živinu drže u zatvorenom prostoru i da za sve neophodne informacije se obrate svom veterinaru koje smo mi u potpunosti pripremili za ovakve i slične situacije.

Veterinarske ekipe obilaze teren i vrše zdravstveni nadzor živine u celom području kao i edukaciju vlasnika. Veterinarska inspekcija je uvela mere na koje će se sprovoditi na tim područjima, koje uključuju mere pojačanog nadzora zdravstvenog stanja živine, kontrolu prometa živine, ptica, priplodnih jaja, proizvoda poreklom od živine i ptica idruge mere u skladu sa propisima.

Veterinarske stanice vršiće stalnu edukaciju vlasnika u cilju podizanja nivoa biosigurnosnih mera na gazdinstvima i sprečavanja pojave i širenja avijarne influence.

Usled pojave ptičjeg gripa u oktobru u više zemalja EU, poput Mađarske, Holandije, Danske i Nemačke, Švajcarske i Hrvatske, Uprava za veterinu je preduzela odgovarajuće preventivne mere počev još od 24.11.2016. godine.

Mere uključuju epizootiološki i veterinarski nadzor, edukaciju vlasnika živine i poboljšanje primene mera na farmama živine. U skladu sa praksom iz prethodnih godina tokom perioda preleta divljih ptica formirani su nacionalni i regionalni centri za praćenje situacije i sprečavanje širenja ptičjeg gripa sa divljih i migratornih ptica na domaću živinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.