Nova vrsta ptičijeg gripa pustoši farme u SAD

Izvor: RTS, 23.Maj.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vrsta ptičijeg gripa pustoši farme u SAD

Američki farmeri su bili prinuđeni da ubiju oko 40 miliona pilića i drugih ptica, pošto je najzaraznija verzija ptičijeg gripa napala taj sektor industrije.
Veruje se da su posebno zarazan ptičiji grip prenele divlje patke i guske i on se proširio na 15 saveznih američkih država i dve kanadske pokrajine, što je zahtevalo masovni pokolj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posebno koka nosilja i ćurki, prenosi Tanjug.

Veleprodajna cena jaja je skočila za 80 odsto, a nešto manje je porasla i cena ćuretine, što bi moglo potrajati do kraja ove godine, čak iako se uspešno zaustavi dalje širenje gripa, procenjuju stručnjaci.
U Ajovi, koja je najveći proizvođač jaja u SAD, ubijeno je oko 25 miliona koka, prenosi AFP.
Država je proglasila vanredno stanje posle otkrivanja bolesti na 63. farmi po redu i zabranila je bilo kakve javne izložbe živih ptica na sajmovima, aukcijama i slično.
"Razemra ove bolesti je bez presedana i mislim da je važno učiniti sve što je moguće kako bi se zaustavilo njeno dalje širenje", kazao je seketar za poljoprivredu Ajove Bil Norti.
Bolest se prvi put pojavila prošle godine na krajnjem severozapadu države Vašington, gde su je očigledno donele divlje ptice.
Od tada se pojavila na farmama u 15 država, uključujući i one sa najrazvijenijom peradarskom proizvodnjom.
Naučnici bolest, poznatu kao H5N2, opisuju kao visoko patogenu verziju pričijeg gripa. Ona se razlikuje od gripa H5N1, koji je široko rasprostranjen na farmama u Aziji i za koji je dokazano da se prenosi na ljude, jer ih je do sada ubio na stotine, nakon što je prvi put ustanovljen 2004. godine.
U američkom centru za kontrolu bolesti kažu da je rizik od prenošenja H5N2 na ljude nizak u ovom trenutku, iako ne isključuju takvu mogućnost.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.