Meso za roštilj zbog novog virusa može da bude smrtonosno – ako ga spremate na ovaj način

Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso za roštilj zbog novog virusa može da bude smrtonosno – ako ga spremate na ovaj način

Stručnjaci upozoravaju da se u nekim od naših omiljenih mesa za roštilj nalazi hepatitis E - akutno infektivno oboljenje koje dovodi do oštećenja jetre i pojavu žutice.

Svake godine, više od 60.000 Britanci zarazi se virusom, koji može da izazove simptome slične gripu, kao što su povišena temperatura, umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i bol u stomaku - a mnogi veruju da on dolazi iz Evrope.

Veruje se da je virus došao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << farme svinja u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Danskoj i pogodio svinjske proizvode kao što su kobasice, slanina i salame. Oko 93 odsto svinja je zaraženo virusom, ali samo šest odsto tih životinja će moći da ugrozi ljude.

Foto: Flickr/Jun Seita

- Ja to zovem Bregzit virusom. On napada jetru i nerve, a najaktivniji je sad u maju. Posebno je opasan za osobe slabijim imunitetom, one koje su radile transplataciju organa i obolele od raka. Virus je izgleda došao iz Evrope - tvrdi gastroenterolog sa Univerziteta Ekzeter Heri Dalton, prenosi "Miror".

Dalton upozorava da se svinjetina ne sme jesti kada je roze boje, dok bi pacijenti koji su radili transplataciju organa i trudnice trebalo da je izbegavaju. On upozorava da se prilikom roštiljanja meso malo duže drži na vatri i dobro ispeče kako bi se osiguralo da je virus eliminisan.

Foto: Telegraf

Ipak, ne treba preterivati, jer ako se prepeče meso može biti smrtonosno. Nedavno je 25 osoba preminulo u kampu za izbeglice u Nigeriji, kada je hepatitis E uzrokovao otkazivanje jetre.

Toplo vreme pogoduje širenju virusa, pa u Velikoj Britaniji se nadaju da će situacija popraviti sa prvim danima juna, kada se očekuje niže temperature i jači vetar.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.