Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2017, 11:34 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Meso za roštilj zbog novog virusa može da bude smrtonosno – ako ga spremate na ovaj način
Stručnjaci upozoravaju da se u nekim od naših omiljenih mesa za roštilj nalazi hepatitis E - akutno infektivno oboljenje koje dovodi do oštećenja jetre i pojavu žutice.
Svake godine, više od 60.000 Britanci zarazi se virusom, koji može da izazove simptome slične gripu, kao što su povišena temperatura, umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i bol u stomaku - a mnogi veruju da on dolazi iz Evrope.
Veruje se da je virus došao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << farme svinja u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Danskoj i pogodio svinjske proizvode kao što su kobasice, slanina i salame. Oko 93 odsto svinja je zaraženo virusom, ali samo šest odsto tih životinja će moći da ugrozi ljude.
Foto: Flickr/Jun Seita
- Ja to zovem Bregzit virusom. On napada jetru i nerve, a najaktivniji je sad u maju. Posebno je opasan za osobe slabijim imunitetom, one koje su radile transplataciju organa i obolele od raka. Virus je izgleda došao iz Evrope - tvrdi gastroenterolog sa Univerziteta Ekzeter Heri Dalton, prenosi "Miror".
Dalton upozorava da se svinjetina ne sme jesti kada je roze boje, dok bi pacijenti koji su radili transplataciju organa i trudnice trebalo da je izbegavaju. On upozorava da se prilikom roštiljanja meso malo duže drži na vatri i dobro ispeče kako bi se osiguralo da je virus eliminisan.
Foto: Telegraf
Ipak, ne treba preterivati, jer ako se prepeče meso može biti smrtonosno. Nedavno je 25 osoba preminulo u kampu za izbeglice u Nigeriji, kada je hepatitis E uzrokovao otkazivanje jetre.
Toplo vreme pogoduje širenju virusa, pa u Velikoj Britaniji se nadaju da će situacija popraviti sa prvim danima juna, kada se očekuje niže temperature i jači vetar.
(Telegraf.rs)
Pogledaj vesti o: Grip