Gripa ima, čuvajte se

Izvor: Mondo, 06.Mar.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gripa ima, čuvajte se

U Srbiji ovogodišnja sezona gripa ima uobičajeni tok, a u narednim nedeljama očekuje se povećanje broja obolelih.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti i široka rasprostranjenost virusa gripa, što je uobičajeno za ovaj period godine, a u narednim nedeljama može se očekivati povećan broj obolelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zato je važno obratiti pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na mere prevencije i blagovremeno se obratiti lekaru ukoliko se simptomi bolesti pojačaju i traju duže od dva dana.

Dr Dragana Dimitrijevic iz Instituta kazala je da ovogodišnja sezona gripa ima uobičajeni tok, kao što je slučaj i u većini evropskih zemlja.

Svi sezonski virusi su u cirkulaciji i nema nikakvog "odskakanja" od uobičajenog za ovaj period, dodala je ona.

"U Srbiji je poslednja tri meseca virus gripa potvrđen na teritoriji 20 okruga, a i dalje se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i njegova široka rasprostranjenost, što je očekivano za ovaj period godine", rekla je za Tanjug dr Dimitrijević.

Ona je dodala da se može očekivati da će se u narednim nedeljama registrovati povećan broj obolelih od ove bolesti.

Prvu epidemiju gripa u ovoj sezoni prijavio je Zavod za javno zdravlje Požarevac na teritoriji braničevskog okruga. Virusi koji su u cirkulaciji su podtipovi virusa gripa A(H1)p, A(H3) i tip B, a dominantan podtip virusa gripa je A(H1)p.

Dimitrijević je rekla da su od početka ovogodišnje sezone do sada prijavljena 202 laboratorijski potvrđena slučaja gripa od kojih je u 55 uzoraka dokazan virus influence AH1, u 37 odsto AH3, pet posto za virus B i tri odsto za virus tipa A.

Ona je podsetila da je grip sezonsko oboljenje i da je uvek nosio rizik za nastajanje teških formi bolesti, naročito kod hroničnih bolesnika, kao i za fatalne ishode.

Na osnovu dobijenih podataka iz drugih zdravstvenih institucija, Institutu "Batut" je zaključno sa današanjim danom prijavljeno 15 smrthnih ishoda kod kojih je potvrđen virus koji se može dovesti u vezu sa gripom.

Kako je kazala, najveći broj umrlih su stariji od 65 godina, koji već imaju neka od hroničnih oboljenja, nijedna osoba nije bila vakcinisana, a kod jedne osobe vakcinalni status bio je nepoznat.

U 2010. godini bilo je prijavljenih 27 smrtnih ishoda, 2011. 31, 2012. jedan i 2013. 17 smrtnih ishoda.

Kako je kazala, 2012. godine, sezona je bila niskog intenziteta, odnosno u većini nedelja nadzora epidemijski potencijal virusa koji su bili u cirkulaciji bio je slabijeg intenziteta.

Obzirom na to da će sezona gripa trajati do kraja marta-početka aprila, važno je da se građani pridržavaju opštih mera prevencije koje podrazumevaju izbegavanje poseta bolnicama, jačanje imuniteta, kao i javljanje doktoru u slučaju pojave simptoma kao što je povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, kašalj.

"Ako simptomi traju duže od dva, tri dana važno je da se obavezno jave lekaru, a u slučaju pojave otežanog disanja, preporuka je da pacijent odmah ode u ambulantu", rekla je Dimitrijević.

Dimitrijević je ukazala na to da je grip ozbiljno oboljenje posebno za osobe sa hroničnim oboljenjima i trudnice, kod kojih grip može da dovede do teških formi bolesti, kao i smrtnog ishoda.

"Jako su važne opšte preventivne mere na koje ukazujemo, ali za sledeću sezonu najvažnija je imunizacija, kao najbolja mera prevencije, odnosno svi oni hronični bolesnici koji su u riziku da mogu da dobiju teške forme bolesti trebalo bi da se vakcinišu", rekla je Dimitrijević.

Institut "Batut" sa svojom mrežom instituta prati redovno epidemiološku situaciju i to će nastaviti i dalje da čini, zaključila je dr Dimitrijević.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.