Izvor: Kurir, 23.Jan.2017, 19:20 (ažurirano 02.Apr.2020.)
CIMET I ŽALFIJA SU JAČI OD SVAKOG LEKA: Ova 3 recepta treba zauvek da čuvate za celu porodicu
.
Tada su i lekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje pre nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lekove naših baka kojima su stolećima terale bolest iz kuće Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vekovima i lek za niz bolesti
„Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik Žalfija (Salvia officinalis) posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa Arapi su, kao i Kinezi i Rimljani, verovali da je žalfija ključ dugog života Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva
Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata!
Rakija od žalfije
Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače Ostavite da ostoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana pijte po malo
Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti
U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića Ostavite da stoji na toplom mesec dana Procedite i prespite u bočicu Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno Zabranjeno je za trudnice i decu!
Žalfija i cimet protiv bronhitisa
Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mleko Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana
Autor: Foto: Profimedia