Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Ansambal Pozorišta lutaka iz Niša na putu za Zaječar: Bajka o ribaru i ribici na 14. Pozorišnom festivalu za decu

Ansambal Pozorišta lutaka iz Niša na putu za Zaječar: "Bajka o ribaru i ribici" na 14. Pozorišnom festivalu za decu

U četvrtak će ansambl Pozorišta lutaka iz Niša krenuti put Zaječara kako bi učestvovao na 14. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČar". Glavna atrakcija biće izvođenje predstave "Bajka o ribaru i ribici", koju je režirala Vjera Vidov.. Ova predstava, koja odiše maštovitošću i poukom, donosi klasičnu priču o ribaru i ribici, koja će sigurno oduševiti publiku svih uzrasta. Ansambl Pozorišta lutaka iz Niša s nestrpljenjem iščekuje susret sa zaječarskom...

Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Apr.2024, 17:56

Detaljnije >>

Zašto tužilac iz Zaječara i dalje „razmatra“ obdukcioni nalaz o ubistvu osumnjičenog u pritvoru?

Zašto tužilac iz Zaječara i dalje „razmatra“ obdukcioni nalaz o ubistvu osumnjičenog u pritvoru?

Više javno tužilaštvo u Zaječaru se u ponedeljak oglasilo povodom rezultata obdukcije koji im je konačno stigao tog...

Izvor: Danas, 24.Apr.2024, 13:54

Detaljnije >>

Predstava Državnog lutkarskog pozorišta iz Vidina, “Maša i medved” oduševila mališane u Zaječaru

Predstava Državnog lutkarskog pozorišta iz Vidina, “Maša i medved” oduševila mališane u Zaječaru

"Maša i medved", predstava Državnog lutkarskog pozorišta iz Vidina, oduševila je namlađu publiku, treće festivalske večeri.

Izvor: Danas, 24.Apr.2024, 09:19

Detaljnije >>

"BIO SI SAM, NASTAVI DA GRADIŠ I NA NEBESIMA" Prijatelji se opraštaju od Nikole koji je poginuo kod Knjaževca: Vozilo u kom je bio raspalo se u paramparčad (FOTO)

Nikola Ranđelović (31) poginuo je u teškoj nesreći koja se dogodila u ponedeljak na putu iz Knjaževca ka Zaječaru, kada je...

Izvor: Blic, 24.Apr.2024, 07:05

Detaljnije >>

Slika dana: MORAVSKA KUĆA U ISTOČNOJ SRBIJI

Sve do početka 20. veka u srpskom narodu bila su uobičajena dva tipa gradnje kuća – brvnara ili dinarska kuća, zastupljena u zapadnim oblastima i moravska kuća, najčešće građena u dolini Morave, u južnoj i istočnoj Srbiji. Moravska kuća stigla je u Pomoravlje tokom seobe naroda sa Kosova i Metohije i razvila se od kosovske prizemljuše....

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Apr.2024, 04:36

Detaljnije >>

Otac osumnjičenog za ubistvo Danke otkazao punomoćje advokatu

ZAJEČAR - Nebojša Živanović, advokat Radoslava D. oca Dejana D. osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje dJevojčice Danke Ilić, rekao je za Tanjug da mu je njegov klijent otkazao punomćje.

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2024, 18:23

Detaljnije >>

Inicijativa A11: Grad Zaječar svesno uselio osobu sa invaliditetom u stan iz kojeg ne može da izađe

B. K. iz Zaječara, interno raseljena osoba sa višestrukim invaliditetom, već 15 godina trpi ozbiljne posledice kršenja domaćih i međunarodnih antidiskriminatornih propisa.

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2024

Detaljnije >>