Za Nikolu Šainovića 1993. godina nije bila najgora

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Nov.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Nikolu Šainovića 1993. godina nije bila najgora

Iako je republičku Vladu predvodio u vreme najjačeg dejstva međunarodnih sankcija protiv ondašnje Jugoslavije i u vreme hiperinflacije, državne pljačke građana preko krađe stare devizne štednje krajem 1993. godine, Nikola Šainović, treći predsednik Vlade Srbije od uvođenja višepartijskog sistema, smatra da su aktuelni ekonomski izazovi pred našom zemljom veći i složeniji nego devedesetih godina prošlog veka.
„Bile su sankcije, došao je rat, a onda je došla privatizacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Ja ne koristim izraz „pljačkaška“ privatizacija, ali mislim da je bila i gora. Jer, ako je neko nešto ukrao, treba mu to oduzeti i krivično ga goniti. Ali, u takvoj privatizaciji, da bi neko ukrao milion, on je upropastio preduzeće od sto miliona. Tako da je na ovoj Vladi izuzetno težak zadatak, jer kad delovi privrede nestanu to je kao kad čoveku propadne kuk: ne možete ga lekovima izlečiti, već morate da mu ugradite novi kuk“, kaže Nikola Šainović, bivši predsednik Vlade Republike Srbije.
Uz ocenu da su međunarodne okolnosti za Srbiju ipak mnogo povoljnije nego pre dvadeset godina i da je ispravan politički put ka članstvu u Evropskoj Uniji, Šainović, koji je nekada obavljao i funkciju ministra rudarstva, energetike i građevine, kaže da je i za budućnost zemlje izuzetno važno što je u Boru izgrađena savremena topionica, koja garantuje i buduću proizvodnju bakra.
„Trećeg dana od dolaska iz Haga sam došao u topionicu. Naravno, došao sam u Bor najpre da vidim svoje prijatelje i odem na grob svojih roditelja, ali i da vidim topionicu. I mogu da kažem da je topionica dobro napravljena. Ta peć je i dobro napravljena i dobro izabrana, a i pomoćna oprema je dobra. Ova topionica će dati ključnu podršku perspektivi Bora i budućnosti rudarstva“, istakao je Šainović.
Mada se po povratku u Srbiju uključio i u politički život, Nikola Šainović kaže da se za javne funkcije više neće kandidovati, ali da je spreman da pomogne savetima i iskustvom. Između ostalog, tvrdi da je Srbiji neophodno i da školuje novu generaciju ekonomskih stručnjaka – tehnokrata, pa i u inostranstvu, jer su neophodni za izazove koje nosi moderno doba.
Izvor: TV Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.