ZA ČASNI KRST: Plivanje na Bogojavljenje

Izvor: Bor030.net, 18.Jan.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA ČASNI KRST: Plivanje na Bogojavljenje

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra proslavljaju Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Manifestacija duhovnog karaktera, “Plivanje za Krst časni”, održaće se sutra, na Bogojavljanje i to širom Srbije.

Ove godine će, po prvi put, obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja u Majdanpeku biti u znaku plivanja za Časni krst.

Kako se kaže u pozivu učesnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << Majdanpečani svih generacija će deonicu dugu simboličnih 33 metara isplivati u ledenoj vodi olimpijskog bazena Sportsko rekreativnog centra “6. avgust” i pokušati da simbol Hristovog raspeća i večnu slavu ponesu kući.

Prijavljivanje zainteresovanih moguće je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Majdanpeku, a takmičenje će biti održano u utorak, 19. januara sa početkom u 12 časova. Prijavljeni će morati da se pojave dva sata ranije, kako bi prethodno obavili lekarski pregled.

A Kladovo je jedan od gradova u kome se godinama unazad na Bogojavljenje organizuje tradicionalno plivanje za Časni krst. Litija polazi u 11 sati i 30 minuta ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Dunavskom keju. Start trke predviđen je za 12 časova kada će hrabri plivači sa palube broda “Đerdap 2” da skoče u Dunav. Očekuje se učešće dvadesetak takmičara, a prva nagrada je pehar i 15.000 dinara. Pokrovitelj trke je opština Kladovo, dok je sponzor zlatara “Auro”.

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

ZA KRST ČASNI: Danas plivaju najhrabriji

Izvor: Mondo, 19.Jan.2016, 01:03

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije...Foto: Mondo/ Stefan Stojanović..Bog se javi, Vaistinu se javi!..Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.