Vatrogasci prelaze u Direkciju za vanredne situacije

Izvor: Bor030.net, 19.Nov.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasci prelaze u Direkciju za vanredne situacije

Od 1. januara 2016. godine spasilačke jedinice prelaze u Direkciju za vanredne situacije.

Na jučerašnjem sastanku Sindikalnih odbora Sindikata vatrogasaca Srbije i Načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića potvrđeno je da vatrogascima-spasiocima neće biti umanjena prava koja sada imaju.

Po pitanju prelaska vatrogasnih jedinica u nadležnost lokalne samuprave rečeno je  da će sve vatrogasno-spasilačke jedinice samo prebaciti u Direkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << koja će se finansirati iz Budžeta Republike Srbije i biće direktno u nadežnosti Vlade.

Vartogasci-spasioci će i u Direkciji imati benificiju četiri meseca i odlaziti u penziju po važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer konačno, ove uslove imaju zato što obavljaju rizičan i težak posao, a ne zato što su policijski službenici.

Takođe je rečeno da će primanja vatrogasaca u najmanju ruku ostati ista, a prihvaćen je i predlog Sindikata da u slučaju bolesti i povreda van rada vatrogascu pripada naknada u visini od 85% osnovne plate, kao i dodaci za minuli rad.

Sindikat vatrogasaca Srbije smatra da odluka Vlade o izmeštanju Sektora za vanredne situacije iz MUP-a otvara mogućnost da se nagomilani problemi konačno počnu rešavati, a da će Sindikat, i u novoj Direkciji, ulagati maksimalne napore kako bi vatrogasci u Srbiji imali status kakav zaslužuju.

“Pozicija buduće službe je takva da će mnogo lakše dolaziti do donatora i međunarodne pomoći, nego što to čini Sektor za vanredne situacije. MUP je mehanizam sa ogromnim brojem zaposlenih i velikim potrebama, a mi smo skupa služba. Naše najjeftinije vozilo sa najosnovnijom opremom košta 150.000 evra. Kao vladino telo, direkcija će biti neposredni korisnik državnog budžeta, a imaće i inostrane donacije. Tako će biti kontinuirano finansirana sva tri ključna segmenta – prevencija, reagovanje i obnova, što nam je proteklih godina najviše nedostajalo”, rekao je Marić o novom zakonu i Direkciji.

Država će tako u pogledu prevencije, reagovanja i upravljanja vanrednim situacijama biti efikasnija, ocenjuje Marić.

Spasioci i vatrogasci moraju da budu bezbedni da bi pomogli drugima. To je put kojim Srbija krivudavo ide od 2005. godine“, izjavio je Marić.

(sindikatvatrogasaca.org.rs / Bor030)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.