Prijem za goste iz Poljske

Izvor: Kragujevac.rs, 01.Okt.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za goste iz Poljske

Učesnici dvodnevne međunarodne naučne konferencije “Jugoslovensko - poljski odnosi u XX veku“ koju su u Beogradu četvrti put zaredom organizovali Institut za savremenu istoriju i Institut za istoriju i međunarodne odnose iz Bidgošća, danas su bili gosti Kragujevca.

Tim povodom u zgradi Gradske uprave Prof.dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje organizovao je prijem za goste iz Poljske. Poželevši dobrodošlicu u naš grad, Manojlović je podsetio da Kragujevac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u Poljskoj ima dva grada pobratima Bidgošć i Bijelsko Bjala sa kojima saradnja datira od 1971. odnosno 1977. godine. Ova poseta usmerena je ka uspostavljanju kulturne, naučne i prosvetne saradnje koja bi mogla značajno da se unapredi i proširi u oblasti ekonomije - istakao je Manojlović.

Naša namera je da saradnju dva grada oživimo preko nauke i kulture i da ovaj grad sa sektorom za međunarodnu saradnju bude uključen u bilateralnu konferenciju - rekao je Prof. dr Momčilo Pavlović direktor Instituta za savremenu istoriju. Želimo da uključimo institucije Kragujevca, posebno Univerzitet, ali i pojedince koji se bave međunarodnim odnosima. Takođe, naša je namera da jednu od budućih konferencija održimo upravo u Kragujevcu.

Zahvaljujući se na prijemu, Malgožata Švijećicka dekan Univerziteta u Bidgošću, predstavila je delegaciju naučnika iz oblasti istorije, politologije i lingvistike. Najveći broj je iz Bidgošća sa Univerziteta Kazimira Velikog, ali i iz Torunja i Gdanjska. Došli smo ovde ne samo da se bavimo naučnim radom, da  razmenimo mišljenja i iskustva, već da upoznamo Srbiju.

Kragujevac i Bidgošć kao partnerski gradovi nisu iskoristili sve mogućnosti dobre i plodne bilateralne saradnje i nadam se da će ovo pomoći da malo više oživimo, probudimo i proširimo tu saradnju. U ime univerzitetske uprave, rekla je Malgožata Švijećicka, pokušaćemo da stupimo u kontakt i napravimo pravu saradnju sa Univerzitetom i drugim institucijama koje su zainteresovane.

Kragujevac je, inače, jedan od 14 gradova pobratima Bidgošća. Ono što je povezalo ta dva grada jeste zajednička patnja i tragedija koja se dogodila za vreme Drugog svetskog rata. Saradnja je bila najintenzivnija 70 - tih i 80 - tih godina ali i 1999. godine kada su se žitelji Bidgošća spontano okupljali i obezbeđivali pomoć za Kragujevac u vreme bombardovanja.

Za goste iz Poljske Gradska turistička organizacija organizovala je danas obilazak starog gradskog jezgra, Narodnog muzeja i Saborne crkve, zatim Spomen - parka Kragujevački oktobar i Muzeja “21. oktobar“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.