Preminuo Doktor Kosta Hadži Berić

Izvor: KovinEkspres.rs, 23.Dec.2014, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Doktor Kosta Hadži Berić

Najveći kovinski svetski putnik, od svih poštovan i omiljen veterinar Kosta Hadži Berić, otišao je danas na svoje poslednje putovanje. U mesecu kad, kao pesak iz šake, grad nenadano i zauvek napuštaju ljudi koji su njegova so i njegov duh, pridružio im se i najstariji među njima, Doktor Kosta.

Rođen 1930. godine u dedovskoj kući u Kovinu, kako je i sam govorio, Kosta Berić je, posle završene gimnazije u Pančevu, diplomirao veterinu u Zagrebu. U rodnom Kovinu započeo je svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << radni vek, a ovde ga je i okončao. Ali, samo onako, formalno, jer je, uvek pun energije i spremnosti da pomogne, takoreći do poslednjih dana života stizao da obiđe i vidi kako bi se to moglo pomoći svakom ko bi na njegov prozor zakucao.

Konji su bili njegove omiljene životinje još od prvih dana veterinarskog rada kada je, sam, pregledao svako grlo u kovinskoj opštini. O konjima je napisao i veliki feljton koji je u 13 nastavaka izlazio u Kovin Ekspresu. Ponosni smo na to.

Voleo je veterinu, stigao je da završi i magistarske studije, a voleo je i da putuje i obilazi svet. Posetio je Svetu Goru i dva puta Svetu Zemlju. Bio je na šest kontitenata naše planete i upijao svaku daleku sliku, svaki razgovor i predeo. O tome je mogao da priča satima, lako, jasno i pronicljivo.

Tako je govorio i pisao i o Kovinu. Pamtio je svaki delić ne samo svog života u Kovinu već i sve pojedinosti kovinske višedecenijske svakodnevice i istorije kojoj je često i sam lično prisustvovao.

Smrt doktora Koste Hadži Berića ogroman je gubitak za Kovin. Nema više jednog od prvih i najcenjenijih stanovnika ove varoši, ali i svetskog čoveka, ljudske gromade i čuvara i nosioca vrcavog i jedinstvenog kovinskog duha.

Neka ti je lak put nebeskim kočijama, Doktore!

Sahrana Koste Hadži Berića obaviće se u utorak 23. decembra u 13 časova na Kovinskom groblju.

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.