Predstava “Hipertenzija” propraćena snažnim ovacijama Borana

Izvor: Bor030.net, 25.Sep.2014, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava “Hipertenzija” propraćena snažnim ovacijama Borana

Sinoć je u prepunoj sali Muzičke škole u Boru izvedena pozorišna predstava “Hipertenzija” prema tekstu i u režiji Svetislava Basare, koju su Borani propratili smehom i snažnim ovacijama. 

U komediji “Hipertenzija”, napisanoj pre otprilike sedam godina, Svetislav Basara, pisac i kolumnista, bavi se pričom koja već duže vreme opseda našu društvenu stvarnost. Ovaj komad se, kako i dolikuje pozorištu, bavi crnohumornim i tragikomičnim aspektima srpske borbe sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << vetrenjačama. Pri tom, ona se ne zadržava na savremenim društvenim problemima, već se kroz replike i sećanja udbaša Mitra Kurdulje, koga glumi Predrag Ejdus, vraća u prošlost, u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Kao njegova suprotnost, kao predstavnik savremene generacije, pojavljuje se lik Igora Furtule, koga tumači Branislav Trifunović, čiji su stavovi i ponašanje u potpunosti u skladu sa liberalnim evropskim tokovima, a samim tim u suprotnosti sa stavovima udbaša Mitra, predstavnika druge generacije i režima.

“Ovaj komad je zapravo komedija, ali se bavi suštinski važnim i ozbiljnim problemima savremene društvene stvarnosti. Iako je ovaj tekst Svetislava Basare beskrajno duhovit, u njemu se kriju brojna nerazrešena pitanja, koja nas prate duži niz godina i koja zahtevaju da im se srpsko društvo ozbiljno posveti”, reći su doajena srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

Čini se da je karikiranje i upravo ismejavanje svega onoga što predstavlja srpsku stvarnost bio razlog što su Borani predstavu posetili u velikom broju i propratili je smehom. Prema rečima posetilaca, predstava “Hipertenzija” predstavlja pravo osveženje u kulturnom životu Bora, a svoje oduševljenje izrazili su snažnim ovacijama upućenim glumačkom dvojcu.

Ovim komadom započeta je ovogodišnja pozorišna sezona, a već za 9. oktobar planirana je pozorišna predstava “Dosije vojnika Čonkina” zaječarskog pozorišta “Zoran Radmilović”.

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

Predstava “Hipertenzija” [FOTO]

Izvor: Bor030.net, 25.Sep.2014

Sinoć je u prepunoj sali Muzičke škole u Boru izvedena pozorišna predstava “Hipertenzija” prema tekstu i u režiji Svetislava Basare, koju su Borani propratili smehom i snažnim ovacijama. 

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.