Predstava “Dosije vojnika Čonkina” u Muzičkoj školi [NAJAVA]

Izvor: Bor030.net, 22.Sep.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava “Dosije vojnika Čonkina” u Muzičkoj školi [NAJAVA]

U četvrtak 9. oktobra u sali Muzičke škole u Boru sa početkom u 20 časova biće izvedena predstava “Dosije vojnika Čonkina”, režisera Aleksandra Saše Volića, po tekstu Vladimira Vojnovića, a u izvođenju pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”. Cena ulaznice je 300 dinara.

Jednočinka, kako slovi naslov romana po kome je rađena ova zanimljiva i dinamična drama, o životu jednog malog vojnika u Sovjetskoj Rusiji. Tema izuzetno aktuelna i danas, iako zamišljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << krajem pedesetih, a napisana šezdesetih godina prošloga veka i to s one strane gvozdene zavese, jer su pojam slobode i neslobode večite teme od kad je sveta i veka. Priča onovremena ali, reklo bi se, univerzalna.

Reditelj Saša Volić od dva romana pravi jednu dramu. Romani „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina“ i “Pretendent na presto” ušli su fragmentarno u dramski tekst koji u insecanciji traje 75 minuta. Izuzetno dinamično i zanimljivo. Nije nikakvo čudo, iako se radi o obimnom tekstu koji je trebalo prilagoditi dramskoj igri, ako se zna da je reditelj radio osam meseci na dramtizaciji istražujući, pri tom, koji je to animacioni impuls koji pokreće glumca da od jezgra lika pravi.

Reditelj Volić ne krije da je koristio satirično-grotesknu komediju Vladimira Majakovskog “Stenice”, kao i činjenicu da je radeći na ovom komadu imao u vidu i dve prethodne dramatizacije, koje su igrane u Ateljeu 212 i Pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu. I da je imao otklon od obe inscenacije. Vojnik Čonkin je farsa, reditelj i sam smatra da je to jedini način da se čita ovaj tekst, jer “farsa korespondira sa svim gledaocima. Od onih koji su odmakli u pozorištu, na njih deluje saznajnije, oni pronalaze sloj simbola i sloj metafore, do onih koji su došli prvi put u pozorište.

Predstava će biti odigrana u organizaciji Centra za kulturu opštine Bor.

Informacije na telefon: 030/424-546 i 064/861-97-48 od 08 do 14  sati.

Nastavak na Bor030.net...






Povezane vesti

Dečija predstava “Nestašni Ćira” za borske mališane [NAJAVA]

Izvor: Bor030.net, 23.Sep.2014, 12:33

U četvrtak 25. septembra sa početkom u 13 časova u prostorijama borske muzičke škole “Miodrag Vailjević” biće organizovana dečija predstava “Nestašni Ćira” beogradskog pozorišta “Zip teatar”...Izvor: Centar za kulturu Bor..Predstava “Nestašni Ćira” osmišljena je tako da...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.